Vigyázzunk – bármely életkorban elkapható!

tünetmentesek

A tünetmentes gyermekek is fertőzhetnek

Ez a figyelmeztetés elsősorban azoknak a családoknak szól, ahol már valamelyik felnőtt átesett a koronavíruson, következésképpen apraja és nagyja karanténba került. A súlyos betegség elmúltával, az ismételt ellenőrzéseket követően – amelyek végre negatív eredményt mutatnak – fellélegeznek. Mivel faluközösségeinkben, a kisebb városokban még mindig a modern világban szokásosnál nagyobb a család összetartó ereje, az első óhaj, meg szándék: – gyerünk, látogassuk meg végre a nagymamát, menjünk el a dédihez. Vagy, a nagyszülőket invitálnák: – már jöhettek, meggyógyultunk!

Csak ne olyan gyorsan! Tessék várni – bármennyire nehéz is a távolságtartás!

tünetmentesekÉs ez vonatkozik azokra is, akik alig várják, hogy az odahaza már unatkozó apróságokat az óvodába vihessék. Sokan úgy vélik, hogy túl sok a korlátozó szabály, nem értik, miért nem nyitják már meg az értelmes elfoglaltsággal, egész napos ellátással a szülőket tehermentesítő közösségeket, amikor a gyermekeik tünetmentesek.

Nem kevesen az óvodák zárva tartásának időszakát és saját munkavégzésük régi kerékvágásba zökkenését azzal próbálják áthidalni, hogy a nagyszülőkre bízzák a kisebb gyermekeket.

Óriási felelőtlenség!

Ha a családban (háztartásban) volt egy fertőzött felnőtt, a gyerekek 4-27%-a kaphatja el a vírust. Ők általában – szerencsére tünetmentesek maradnak, viszont akkor is fertőzhetnek, ha teljesen tünetmentesek. A fertőző időszak 10-20 nap közé tehető.

Súlyos gond, hogy ebben a helyzetben tovább adhatják a vírust az idős, krónikus betegséggel élő nagyszülőknek, az óvónőknek, a felnőtteknek, akiknek a gondjaira a már gyógyultnak számító szülő bízza őket.

A koronavírus bármely életkorban elkapható. Bár a gyermekek körében ritkább a megbetegedés, a kutatások szerint 1 és 8 % közé tehető a 18 éven aluli fertőzöttek száma. Ezen belül is a középiskolások körében fordul elő gyakrabban, a kisgyermekek és a csecsemők körében viszont a kórházi kezelés szükségessége nagyobb arányú.

A szülő felelőssége, hogy fokozottan ügyeljen, gyermeke ne fertőződjön meg. Ha mégis, még az enyhébb lefolyású, kevésbé specifikus tünetekre is nagyon oda kell figyelni: lehet az begyulladt, vöröses szem, enyhe hasmenés, torokfájás. De előfordulhat láz, köhögés, nehézlégzés. Ezek a tünetek azonban csak az esetek felében jelentkeznek, egyharmadában hányinger, hányás, vagy csak gyengeség, levertség, izomfájdalom a figyelmeztető tünet.

Most egyetlen tünetet sem szabad lebecsülni! Fel kell venni a kapcsolatot a gyermekorvossal.

És a nyűgös, gyengélkedő, beteg gyermekeket – mindenképpen otthon kell tartani!

 

KORONAVÍRUS OKOZOTT SOKSZERVI GYULLADÁST GYERMEKNÉL

Önnek ajánlott

Leave a Reply