Vizelet-inkontinencia tünetei és kezelése

inkontinencia

Ezt a bajt, gondot, kényelmetlenséget – vagy nevezzük inkább a nevén: népbetegséget – nagyobb hallgatás, elhallgatás és érthetetlen szégyenérzet övezi, mint a nemi betegségeket. Most ne ennek az okát elemezzük. Inkább nézzük, miről is van szó! A vizelet-inkontinencia vizelet- és széklet visszatartási képtelenséget jelent. Általában azonban csak az akaratlan vizeletvesztést értjük alatta. Vizelet-inkontinenciáról tehát akkor beszélünk, ha akaratunktól függetlenül vizelet ürül a húgyhólyagból, mindegy, hogy most éppen néhány cseppről vagy nagyobb mennyiségről van szó.

A hólyaggyengeség majdnem olyan gyakori, mint például a szénanátha. Valójában ez is népbetegség, mégis még mindig tabu. Szégyen vagy sem, mindenesetre meglepő, hogy szinte a szexuális zavaroknál is nagyobb hallgatás övezi, pedig az emberek 6-7%-át érinti. Jóllehet, inkább női és változókori betegségnek tartják, a férfiak és fiatal nők is érintettek, gyakorlatilag minden életkorban megjelenhet valamilyen mértékben. Idős korban akár az emberek harmadánál – kétharmad részben nőknél – jelentkezhetnek vizelet-visszatartási problémák.

A vizelet-inkontinencia okai

Szervezetünk nem csak iváskor, de az evés folyamán is vesz fel folyadékot. A napi ajánlott, mintegy 2 literes folyadékmennyiséget nem teljes egészében kell ivással fölvennünk. A vesék a feleslegessé váló bomlástermékeket vízben oldva választják ki, vizeletet gyártanak, amely a húgyvezetékeken keresztül jut a húgyhólyagba.

Vizelet-inkontinencia
Valójában ez is népbetegség, mégis még mindig tabu.

Ahogy a hólyag fokozatosan telik, izmai elernyednek, különleges szöveti felépítése lehetővé teszi, hogy fala megnyúljon és kitáguljon. A folyadék távozását a húgycső körüli záróizom is akadályozza, ezért a hólyagtartalom csak kellően telt állapot elérése után ürül, nem pedig állandóan. A húgyhólyag vizelettartását és ürítését szabályzó központ a gerincvelőben van, és már csecsemőkorban is működik. A nem szobatiszta kisgyerek is csak bizonyos időnként pisil, majd lassan megtanulja ennek akaratlagos irányítását. A szabályzás agykérgi ellenőrzés alá kerül. A feszülés bizonyos fokánál az agy, jelzést kap, hogy ideje üríteni a “tartályt”, vizelési inger jelentkezik. Egészséges felnőtteknél a hólyag teltségi állapota által vezérelt afferens (központi idegrendszer felé vezető) ingerek és az akaratlagos izomzathoz visszafutó (efferens, azaz elvezető) ingerek összműködése következtében jön létre az akaratlagos vizelés. A legtöbb ember naponta négy-nyolc alkalommal üríti húgyhólyagját, alkalmanként 150-500 ml folyadék távozik.

Vizeletszivárgás

Az egészséges, erős gátizomzat tartja a húgyutak szerveit, és egyben zárva is tartja a húgyhólyagot. Ha ezek az izmok veszítenek erejükből és rugalmasságukból, akkor vizeletszivárgás lép fel. A gátizmok meggyengülésének különféle okai lehetnek. Egyrészt örökletesen is vannak gyengébb gátizomzatúak, akiknél egy váratlan tüsszentés már fiatal korban is egy-egy csepp vizelet távozásával járhat. Ezen kívül a testsúlyfölösleg is megterhelheti a gátizomzatot. A terhesség és szülés, különösen az elhúzódó vagy gyenge fájásokkal járó szülés szintén hozzájárulhat az inkontinencia megjelenéséhez. Rejtett inkontinenciát sajnos nem kellő körültekintéssel végzett nőgyógyászati beavatkozások, műtétek is előhozhatnak.

  • A menopauza idején beköszöntő hormonális változások (az ösztrogén- és progeszteronszint-csökkenés) megváltoztatják a medence- és hastájék izmainak állapotát.
  • A férfiaknál a prosztata-betegségekben (megnagyobbodás, gyulladás, rák) szenvedőknél gyakori.
  • A húgyhólyag a testmozgás hiányával, a gátizomzat ernyedtségével is összefüggésben lehet, és ez alól nem kivételek a sportolók sem, főként, ha hasizmaik aránytalanul erősebbek, mint a gátizomzatuk.

Ezen kívül idegrendszeri károsodás, gyógyszerszedés, székrekedés vagy fertőzés – mind-mind okai lehetnek a hólyaggyengeségnek. A felfázás is járhat átmeneti inkontinenciával, valamint túlzott folyadékfelvétellel járó betegségek és állapotok. A neurózis, szorongás egyik tünete is lehet, a váratlan helyzetekben fellépő stressz-inkontinencia is.

A vizelet-inkontinencia diagnózisa

A vizelettartási és vizeletürítési zavarok orvosilag határterületi problémák, mivel a helyes diagnózis és kezelés megtalálása nem csak urológiai, hanem nőknél nőgyógyászati, férfiaknál andrológiai ismereteket és körültekintést is igényel. Az inkontinens nők egy része (csak azok, akik jobban akarják egészségük visszaállítását, mint a napi kínlódást, kényelmetlenséget tüneteik miatt), nőgyógyászhoz kerül, a férfiak (sajnos, nem mind), urológushoz mennek.

A diagnózis felállításának lényege, hogy meghatározzák milyen okból alakult ki, és az inkontinencia mely formája okozza a panaszokat.

A pácienst a rendelőben először kikérdezik; milyen körülmények között tapasztal vizeletvesztést, milyen vizelési ingert érez, mennyi vizelet távozik, mióta vannak panaszai, romlik-e az állapota. A kórtörténethez nőknél hozzá tartozik korábbi szülések megismerése is. A klinikai vizsgálat kicsit kellemetlen, mivel hüvely-, vizelet- és vérvizsgálat történik. Néha szükség lehet hólyagtükrözésre, valamint a vizeletürítés mechanizmusát vizsgáló komplex urodinamikai mérésre speciális katéter segítségével, amikor is a telt és üres hólyagban uralkodó nyomást mérik meg. A pontos diagnózishoz hozzátartozik az általános kivizsgálás is.

Az inkontinencia fajtái

  • Stressz vagy terheléses inkontinencia: Az oka a záróizom csökkenése. Általában fizikai terhelésre jelentkezik.
  • Reflex inkontinencia: Az inger nélküli vizeletcsepegést neurogén betegség okozza.
  • Túlfolyásos inkontinencia: Vizeletelfolyási akadály miatt a hólyag nem ürül megfelelően. A visszamaradó vizelet csepegve ürül.
  • Késztetési inkontinencia: Heves vizelési inger, mely nem elnyomható és vizeletvesztéssel jár.

A vizelet-inkontinencia kórlefolyása

Az inkontinenciának különböző súlyossági fokozatait különböztetjük meg. Nem törvényszerű, hogy az állapot romlik. Egyes esetekben, főképp stressz-inkontinencia esetén az enyhe tünetek teljesen meg is szüntethetők a megfelelő odafigyeléssel és kezeléssel. Ilyenkor csak erős hasüregi nyomás esetén (nevetés, tüsszentés) egy-egy csepp távozik akaratlanul. II.-es stádiumról akkor beszélünk, ha már kisebb megerőltetésre, a hasüregi nyomás kisebb mértékű fokozódására, járáskor is távozik vizelet. A III. stádiumban nyugalomban sem lehet elkerülni a kellemetlenséget.

Az  inkontinencia kezelése, megelőzése

Sok esetben a vizelet-inkontinencia gyógyítható, de természetesen ez attól is függ, hogy mi okozta a panaszokat.

pelenkák
Az inkontinencia kellemetlen tüneteinek enyhítésében segíthetnek a felnőtt pelenkák

Enyhe esetben egyszerű életmódváltás is sokat segíthet, ha az ember odafigyel a rendszeres, nem túl nagy időközönkénti vizelet-ürítésre, kerüli az alkoholfogyasztást és a vízhajtó hatású italokat, és gondot fordít az érintett izmok megfelelő edzésére, tornájára.

Gátizom tornagyakorlatok:
Az elgyengült gátizomzat miatti inkontinenciát a gátizomzat tréningjével, intimtornával, de legalábbis néhány gyakorlat rendszeres elvégzésével lehet megelőzni, enyhíteni vagy megszüntetni.

Gyógyszerek:
Az ösztrogénhiánnyal összefüggésben jelentkező inkontinenciát a hormonpótló kezelések sok esetben enyhítik. Jó hatásúak a helyileg alkalmazható hormontartalmú tabletták, kúpok is, amelyeket a hüvelyben és környékén kell alkalmazni. A sürgősségi inkontinenciára gyógyszeres kezelést alkalmaznak, mely a vizelés ingerküszöbét csökkenti.

Műtéti beavatkozás:
Természetesen amennyiben kifejezett anatómiai eltérések észlelhetők, pl. hólyagsérv esetében, tartós gyógyuláshoz műtéti beavatkozás is szükséges lehet.

A húgyhólyag záró-mechanizmusának fontos tényezője a húgycső-húgyhólyag által bezárt szög. Ha ez a szög nehéz szülés következményeként, a méh előreesése miatt, vagy más okból megváltozik, inkontinencia léphet föl. A műtéti kezelés lényege a húgycső-húgyhólyag szög és így a hólyagnyak eredeti anatómiai helyzetének visszaállítása.

Ez jelenthet ún. mellső hüvelyplasztikát jelent, mely 20-30 perces műtéttel és egy-két napos kórházi fekvéssel jár. A hasi típusú beavatkozás egy apró, a bikinivonalnál ejtett bőrmetszésből történik. A műtétek idősebb korban is tartós, akár végleges panaszmentességet eredményeznek.

Vizelet-inkontinenciaHasznos tudnivalók

Természetesen az inkontinenciával élők szervezetének is szüksége van megfelelő folyadékbevitelre, tehát az semmiképp sem használ, ha megpróbál az ember kevesebbet inni. A vizelettartást viszont megkönnyíti, ha egyszerre nem iszunk nagy mennyiséget, és főként nem fogyasztunk vízhajtó hatású (koffein tartalmú) italokat, amelyektől hirtelen tör rá az emberre a vizelési inger. Sokak tapasztalata, hogy alkohol, paradicsom, kefir fogyasztása is vízhajtó hatású, és így hirtelen alkalmi túlfolyásos inkontinencia forrása lehet.

Lehetőleg ne tartsuk sokáig a vizeletet, vizeletürítéskor kényelmes testhelyzetet válasszunk.

A különböző lehetőségek közül érdemes a kifejezetten vizelettartási panaszokra kifejlesztett, nagy nedvszívó-képességű, szagsemlegesítő betéteket választani. Az inkontinencia-betétet legalább naponta háromszor kell cserélni.
Orvosi javallat alapján a vizelet-visszatartással küszködők ingyenesen kaphatnak a gyógyszertárakban ilyen betéteket.

A kezeletlen inkontinencia közvetetten vagy közvetlenül egyéb problémákkal, így szexuális, érzelmi bajokkal is kapcsolatban állhat, ezért semmiképp se hanyagoljuk el.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: