Csodálatos csírák

Nem, nem a boltban kaphatók, műanyagba csomagoltak! Azoktól óvakodjunk. Ugyanis a nedves, párás térben könnyen szaporodnak a mikrobák, baktériumok, ahogyan azt  néhány éve, Németországban, a salátauborkára fogott fertőzések esetében kiderült. A legtisztább tápanyagforrás, ha a higiénia feltételei között tároljuk, s hajtatjuk a magvakból könnyen sarjadó csírákat. Felfrissítenek, erősítenek, megvédenek a télen könnyebben ránk támadó betegségektől. Forrásai a vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Előnyük, hogy a kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium, szilícium jód és szelén természetes – a szervezet számára könnyen hasznosítható formában – van bennük jelen. Táplálnak, mégsem hizlalnak, hiszen nincs bennük se zsír, se koleszterin. Méregtelenítenek, felgyorsítják a szervezet regenerálódását.

  1. Szerezzünk be étkezésre alkalmas, vegyszermentes, csávázatlan magokat. Alaposan mossuk meg. A gabonaféléket 12 órán át, az apróbb magvak 4-8 órán át, az olajosok magját 1 napig kell áztatni.
  2. A legegyszerűbb, ha csíráztató műanyag vagy cserépedényt használunk, de egy lapos tál, üvegedény is megteszi. Olyan helyre tegyük, ahol 18-22 C fok közötti a hőmérséklet. Ha dupla tálkánk van, az alsóban legyen állandóan friss, langyos víz, ha lapossal, takarjuk le vizes vászonnal, gézzel, s tartsuk nedvesen a magokat. 24 óra múlva megjelennek az első csírák. A harmadik napon vegyük le a nedves gézt, illetve vászondarabkát a tálról.
  3. Minden nap öblítsük át a csírákat, akár reggel és este is. Ezzel elkerülhetjük, hogy penészedni, vagy rothadni kezdjenek. 4-5 nap múlva már „arathatjuk is”.

 

Igazi csemege – több mint orvosság

búzacsíra
A búzacsíra

A búzacsíra tisztítja a májat, gyulladást gátló, baktériumölő, emésztést segítő, vérnyomást szabályozó. A lencse- és borsócsíra csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, megakadályozza a rákos sejtek képződését, serkenti a vérképzést. A retekcsíra természetes antibiotikum, kitűnő méregtelenítő, oldja a nyálkalerakódást, segíti a kisebb epe- és vesekövek kiürülését a szervezetből. És – nemcsak belsőleg, külsőleg is hatásos: liszttel összekeverve is kiváló borogatás a reumás duzzanatok kezelésében, a belőle készült lábfürdő szintén jótékony hatású. A lucernacsíra hatékonyan lúgosítja a szervezetet, megakadályozza a koleszterin lerakódását az erekben, B12-es tartalma segíti a vérképződést, csillapítja az ízületi gyulladást és a reumás fájdalmakat. A vöröskáposzta csírája táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást. A görögszéna, lepkeszéna csírája serkenti és regenerálja az idegsejtek működését, segít a zsírlebontásban, tehát fogyókúrákhoz is kitűnő, sok vasat tartalmaz, növeli a tejkiválasztást, tehát szoptatós anyák számára is ajánlott.

A mustármagcsíra kitűnő epe-és májbántalmakra, emésztési panaszokra, enyhíti a láz és az influenza tüneteit. Terhes nőknek ajánlott, mivel különleges enzimje a terhesség során segíti a méhlepény egészséges fejlődését.

Jó tudni

A napfényre tett búzacsíra szép, zöld búzafűvé fejlődik. Ez frissen préselve a legjobb. Levében a táp-és hatóanyagok koncentráltan vannak jelen. Az egész szervezet működését jótékonyan segíti, erősíti. Méregteleníti a sejteket, fokozza a szívműködést, serkenti az anyagcserét, visszaszorítja a kórokozó baktériumokat, késlelteti az öregedést. Fogyasszuk azon frissiben, mert hatóanyagi gyorsan elbomlanak. Naponta 1-2 evőkanálnyi búzafűlé már elegendő vitaminforrás. Borogatásként alkalmazva fekélyek, sebek kezelésére is kitűnő.

Keverhetjük a csírákat salátákba, kész levesekbe, krémekbe, vagy fogyaszthatjuk körítésként, de önálló „fogásként”, mintha valamilyen életelixírt, különleges gyógyszert vennénk be kanalanként – legalább kétszer naponta, reggel éhgyomorra, vagy a vacsoránkhoz.

Önnek ajánlott

Leave a Reply