A laposbarack

laposbarack
laposbarack
Ghiaccio

„Az újszülöttnek minden vicc új”, egykori vicclapunk mottója volt ez, de úgy látszik, más dolgokra is érvényes a megállapítás. Például – újdonságnak számít a kínai laposbarack néven mostanában feltűnt, dél-kínai eredetűnek mondott, augusztus közepétől érő őszibarack-fajta. Gyümölcse közepesen nagy, lapos, pogácsaszerű, bársonyosan molyhos, viaszsárga héja a napos oldalán hamvasan kárminpiros. Húsa maghoz kötött, sárgásfehér, bő levű, rendkívül kellemes, fűszeres, zamatos ízű. Öntermékenyülő.

laposbarack
Remény

Többen jelezték az interneten, hogy ötven-hatvan évvel ezelőtt még a hazai kertekben is akadt egy-két fája, pogácsabarack néven ismerték. Van már faiskola, amely eladásra kínálja.

A kínai lapos őszibarack érési ideje július vége

Kínai lapos laposbarack Kínából származik, ezért nevezik Kínai laposnak. Magyarországon Remény néven is forgalmazták. Gyümölcsét csészealjhoz, vagy fánkhoz hasonlítják. Fehér húsa rendkívül édes ízű, lédús, olvadó. Friss fogyasztásra kiváló. Öntermékenyülő őszibarack.

laposbarack
A laposbarack

Hat új lapos barack fajta és három új Ghiaccio típusúnak elnevezett fajta előállításáról számoltak be az olasz kutatók. Laposbarack-fajtáik a Redhaven előtt 2-43 nappal érnek, a gyümölcs jellegzetes alakja, valamint színe és mérete miatt vonzóak. A sorozat fajtái kb. 50 napos értékesítési időszakot tesznek lehetővé s az adott érési időben egyedülállóak a lapos barackok között.

A három Ghiaccio barack fajta krém-fehér gyümölcshúsú, nagyon magas cukor-tartartalmú. A gyümölcshús konzisztenciája kemény, az ipari fajtákéhoz hasonló, de azokkal nem azonos. A beérés után a gyümölcs 20-25 napig fán tartható, anélkül, hogy változna húskeménysége, cukortartalma, illetve héj- vagy hússzíne.

Önnek ajánlott

Leave a Reply