Hogy győzzük a munkát, ha kinyílik a tavasz

Hanga erika

A február eleji, márciust idéző napsütés a kert bokrai tövében már előcsalogatta a hóvirágokat. Jöhet még hó, néhány fagyos hét, de a tavasz már közeleg. Hogy győzzük a munkát, ha kinyílik a tavasz el lehet kezdeni tervezni, hiszen duzzadnak a rügyek, bennük a gyümölcs ígérete.

Kinti tennivalóink sorrendjét az időjárás határozza meg. A veteményezés, vagy annak az előkészítése, sőt bent, a fűtött fólia alatt, a tűzdelés, vagy a palántázás már a megszokott módon, és időben elkezdődött.

erika
A fagyban is zavartalanul virágzik

A fagyban is zavartalanul virágzik a hanga (erika), piros, rózsaszín vagy fehér virágai decembertől márciusig nyílnak.

Ha már nem várható erősebb fagy, a nyáron virágzó cserjéket erősen vissza kell vágni.

A bogyós gyümölcsűeket, ha eddig elmulasztottuk volna, még ki lehet ritkítani, de addig be kell fejezni, amíg a nedvkeringés meg nem indul.

A korai szamócafajtákat fóliaalagúttal lehet takarni, hogy korábban kihajthassanak. Április elejére virágozni kezdenek, s korai, május eleji termést hozhatnak.

Az átteleltetett zöldségfélék ápolását folytatni kell. Fagymentes időben el kell a tövekről és a talajról távolítani a fagyott, száraz, fonnyadt leveleket, a téli takaróként alkalmazott gallyakat, vagy szalmát s érett komposzttal lazán megszórhatjuk a letisztított talajt.

Amilyen korán csak lehet (szinte még a fagyos talajra), el kell vetni a mákot, és el kell ültetni a lóbabot. Tápértéke mindkettőnek nagyon magas, piaci áruk nemkülönben. Érdemes belőlük családi fogyasztásra elegendőt termeszteni.

Folytassuk a dughagyma, a fokhagyma válogatását, a vetőmagok előkészítését. A saláta, a retek, a korai karalábé, a cukorborsó fajták, vetési sorrend szerint. Hogy győzzük a munkát, amikor kinyílik a tavasz.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply