Jó tudni: A KARANTÉN

karantén

Vigyázzunk egymásra!

Régióink településein még mindig a hagyományos, egymásra figyelő – családot, rokonokat, szomszédokat – jóban, rosszban összetartó, őszinte segítőkészség a közösségi lét alapja. És éppen ennek a segítőszándéknak van a mai karanténhelyzetben számtalan – sokszor naponta változó – akadálya. Hogyan segíthessünk szeretteinknek, ha megbetegedtek, a magányosoknak, ha az egyedüllét kínja nyomasztja őket? Gyermekünknek, ha főznie kell – iskolai étkezdék híján –  az egész családra. Már sietnénk, már vinnénk a tápláló levest, a farsangi fánkot az unokáknak… De hogyan? Az emberi leleményesség káprázatos. Még e rendkívül nehéz és bonyolult körülmények között is meg lehet találni  a módját.

Útmutató pozitív teszteredményű személyeknek és a velük közös háztartásban élőknek:

HÁZI ELKÜLÖNÍTÉSBEN kell maradnia, a közös háztartás további tagjai KARANTÉNBAN maradnak
(akkor is, ha a most zajló tesztelés során negatív teszteredményük volt).

 • karanténTudassa háziorvosával (gyermek esetén a gyermekorvossal) vagy ha nem érhető el, a területileg illetékes megyei orvossal a pozitív eredmény tényét.
 • Már enyhe klinikai tünetek esetén is haladéktalanul vegye fel telefonon a kapcsolatot háziorvosával, beszélje meg vele a további teendőket és tartsa be az utasításait, főként a kezelést illetően.
 • Ha súlyos tünetei vannak: a testhőmérséklet ismétlődően 39C fölé emelkedik, nehézlégzés, mellkasi nyomás vagy fájdalom áll fenn, hívja a sürgősségi egészségügyi szolgálatot a 155- ös számon.
 • Tájékoztasson pozitív eredményéről minden személyt, akikkel az orrgaratból történő mintavétel (vagy a mintavétel előtt már megjelent klinikai tünetek napja) előtti két napban szoros kapcsolatban volt. Az összes kontaktszemélynek karanténban kell maradnia (akkor is, ha a most zajló tesztelés során negatív teszteredményük volt) az Önnel való kapcsolattól számított 14 napig. Szoros kapcsolatnak a beltéri, 15 percnél hosszabb ideig tartó személyes kapcsolat számít.
 • Az Ön házi elkülönítése legalább 14 napig tart a COVID- 19-es mintavételtől számítva, ha ezen időszak utolsó három napján egy klinikai tünet sem jelentkezett (láz, köhögés, légszomj, ízlelés- és szaglásvesztés). A karantén végleges hosszáról a háziorvosa dönt.
 • Az Önnel közös háztartásban élők karanténkötelezettsége az Ön elkülönítésének időtartamával megegyező ideig tart. (Részükre ajánlott a tesztelésre való jelentkezés a korona.gov.sk weboldalon
 • Ha pozitív lett a COVID-19 megbetegedésre, Ön, az Önnel közös háztartásban élők és az Ön szoros kapcsolatai sem hagyhatják el az elkülönítés vagy karantén helyét, kivéve: vészhelyzet, alapvető egészségügyi ellátás esetén. Tilos: nyilvános helyre, kulturális, társasági és sporteseményekre járni, magánrendezvényeken (családi ünnepség és hasonlók, kivéve a temetést) részt venni, tömegközlekedési eszközt vagy taxit igénybe venni, mást látogatni, látogatókat fogadni.
 • Az elkülönítés helyszínéül szolgáló házba/lakásba csak az ott lakó személy és szükség esetén egészségügyi ellátást nyújtó személy léphet be.
 • Családi ház esetén ki lehet menni a saját magánkertbe és – udvarra. Lakás esetén ki lehet menni a saját magánerkélyre.
 • Ha élelmiszert, más árucikkeket és gyógyszert kell vásárolnia, kérje más személy segítségét (olyanét, akire nem vonatkozik a karantén), és hozassa el vele a bejárati ajtójáig a megvásárolt árut.
 • A bevásárlást telefonon vagy elektronikus levélben is megrendelheti. Vészhelyzetben, ha létszükségleti cikkeket kell beszereznie, elhagyható a karantén FFP2-es félálarccal takart arccal és a kézhigiéné betartása mellett.
 • További tudnivalók a www.korona.gov.sk, www.uvzsr.sk honlapon.

Útmutató negatív teszteredményű személyeknek:

Legyen felelősség tudatos, tartson be minden ajánlást:
 • viseljen arcmaszkot
 • tartson távolságot másoktól
 • használjon kézfertőtlenítőt
 • gyakran szellőztesse a helyiséget, ahol tartózkodik
 • csökkentse minimálisra a találkozásait más személyekkel – külterületen is

Az Ön negatív teszteredménye nem jelenti azt, hogy nem fertőződött meg, már a betegség lappangó szakaszában is lehet.

 • karanténFigyelje egészségi állapotát és már enyhe klinikai tünetek (láz, köhögés, szaglás- és ízlelésvesztés, légszomj…) esetén is haladéktalanul vegye fel telefonon a kapcsolatot háziorvosával, beszélje meg vele a további teendőket és tartsa be az utasításait.
 • Ha pozitívan tesztelt személlyel került szoros kapcsolatba (két nappal annak pozitív teszteredménye előtt vagy a klinikai tüneteinek megjelenése előtt), karanténba kell vonulnia akkor is, ha a most zajló tesztelések során az Ön teszteredménye negatív lett.
 • Javasoljuk Önnek, hogy leghamarabb a pozitív személlyel történt találkozását követő 5. napon vegyen részt megismételt tesztelésen. Szoros kapcsolatnak a beltéri, 15 percnél hosszabb ideig tartó személyes kapcsolat számít.
 • A karantén legalább 14 napon át tart a pozitív személlyel történt utolsó találkozása időpontjától számítva, s mindez abban az esetben is érvényes, ha az Ön tesztelése a pozitív személlyel való találkozást követő 5. napon negatív eredménnyel zárult.
 • Tájékoztassa az Ön kontaktszemélyének kilétéről a háziorvosát (gyermek esetében annak házi gyermekorvosát) vagy ha az Ön háziorvosa nem érhető el, a területileg illetékes megyei orvost, és beszélje meg vele a további teendőit és tartsa be az utasításait.
 • Tartsa magát a útmutatóhoz —> Mit tegyek, ha szoros kapcsolatba kerültem a COVID-19-cel.

Szoros kapcsolatba kerülnek

Azok a személyek, aki 15 percet meghaladóan 2 méteren belül közvetlen érintkezésbe kerültek valamely COVID-19 beteggel; szoros kapcsolatnak tekintendő az ilyen személyről való gondoskodás, közös lakás, a beteg meglátogatása, a közös orvosi várótermek vagy más helyiségek, ahol COVID-19 beteg tartózkodott, az a személy, aki közvetlen érintkezésbe kerül a COVID-19 beteg fertőző váladékával (pl. köhögés útján).

Ha ilyen kapcsolatra úgy kerül sor, hogy nem viselte a javasolt egyéni védőeszközöket vagy nem viselt védőruházatot (pl. overall, kesztyű, egyszer használatos védőmaszk, védőszemüveg), akkor teljesülnek a fertőzésgyanú feltételei (fertőzésgyanús személy). A szoros kapcsolat meghatározásához szükséges adatok korlátozottak. A szoros kapcsolat elbírálásakor a következőket kell figyelembe venni:
mennyi ideig volt az adott személy kitéve a fertőzésveszélynek (pl. a hosszabb időtartam növeli a fertőzés kockázatát); milyenek a COVID-19 beteg klinikai tünetei (pl. a köhögés valószínűleg növeli a fertőzésveszélyt; érintkezett-e az adott személy súlyos beteggel). Fokozott figyelmet kell szentelni azoknak, akik az egészségügyi ellátás során vannak kitéve fertőzésveszélynek.

Egy kis „kitérő”

A két idős, tehetetlen ember – férj és feleség – évek óta nem tud kijárni egyedül a lakásból. Idős, de még viszonylag egészséges rokonuk naponta viszi nekik a meleg ebédet. Mivel különleges kímélő, de tápláló ételekre van szükségük, a nyugdíjasok menzája a fővárosban erre nem alkalmas…Az egyházközségnek, amelyhez tartoznak, idősgondozó csoportja is van. Ezek közül néhányan éppen az ilyen magányos, elesett hittestvéreik számára főzik az ebédet (szerényebb összegért, mint a menü-éttermek). És ezt nap mint nap a lakás ajtajáig viszik nekik maszkban, kesztyűben – ahogy lehet, ahogy kell. Rokonok, szomszédok, vagy lelki testvéreik… 


Védőpajzs viselése

A pajzsot használók légzésvédelmet biztosító maszkot is kell, hogy viseljenek!

Az arcvédő pajzs nem tekinthető a légutak megfelelő lefedésének. Az arcvédő pajzs elsősorban a szem védelmére szolgál.

A félarcos típusú védőpajzs még a szemet sem védi.

A pajzsot használók légzésvédelmet biztosító maszkot is kell, hogy viseljenek! A félarcos típusú védőpajzs még a szemet sem védi.

rozcestnik_vyhlaska_ruska rozcestnik_vyhlaska_domaca_izolacia_8-2-2021

Önnek ajánlott

Leave a Reply