Fokhagymát – a saját kertünkből!

fokhagyma

Ez a természetes antibiotikum azon kevés fűszernövényünk közé tartozik, amelyből hagyományosan, talán ösztönösen is, annyit fogyasztunk, hogy a vérnyomásunkat kiegyenlítse, koleszterinszintünket csökkentse, az esetleges vérrögképződést megakadályozza, téli torokkaparásunkat megszüntesse, leveseink, húsételeink, főzelékféléink ízét és zamatát fokozza, egészségünket erősítse.

fokhagymaAki kénytelen hétről-hétre egy-egy fej kínai fokhagymát vásárolni, az megérti a sürgetést: a kertészkedő, ha teheti, ültessen hazai fajtákat, méghozzá annyit, hogy jusson belőle a piaci, bolti árura szorulóknak is. Ha már kilója elérte az 5-6 eurót, legalább ne vegyszerezett, tetszetősre felpuffasztott, két-három nap múlva csírázni kezdő Kínából szállított legyen, amelynek az egész fejében nincs annyi íz és illat, mint a hazai fajták egyetlen gerezdjében. Különben, e mutatós, hófehér, kínai fajtából nemcsak azért vásárol a háziasszony csupán egy-egy fejet, mivel méregdrága, hanem azért is, mert még rövid tárolásra sem alkalmas.)

Mióta a fokhagyma hazai, nagybani termesztése megszűnt, azóta drágul állandóan, és okoz gondot a fogyasztónak. Hát – legalább a konyhakertekben kapjon több teret!

Most a legnehezebb, megfelelő tavaszi fajtát találni az ültetésre. Aki évről-évre termeszti, az általában annyit tartalékol, hogy a családi fogyasztásra szükséges mennyiség termesztéséhez maradjon tavaszra elegendő, ültetésre alkalmas, egészséges fokhagymája.

sulca

A vetőmag

Sokan Magyarországon szerzik be a paprika, a paradicsom vetőmagot. Ott a legokosabb az ültetésre való fokhagymát is beszerezni. Választhatnak a Makói tavaszi, a GK Lelexír, vagy a tavaszi tájfajták közül, esetleg Csehországban is hozzájuthatnak az elmúlt évben már nagyobb mennyiségben előállított, ültetésre termesztett, jó minőségű cseh fokhagymafajtákhoz. Szlovákiában, nehezebben, de találhatnak Dakar, Prim, Multidur, Neodur tavaszi fajtát. A lényeg, hogy véletlenül ne kínai, s ne étkezési fokhagymát vásároljanak ültetésre! (Vagy, ha csak nem tudatosan, a gerezd nélküli Japo fajtából vegyenek).

Négyzetméterenként 50-90 fokhagymagerezdre van szükség, 1 kg hazai fajta fokhagymában általában 30-32 fokhagymafej van, egy fejben pedig 8-10 gerezd. A tavalyi szélsőséges időjárást követően még számolnunk kell azzal is, hogy kertünk talajszerkezete nem a legjobb. Ezért jó, ha csávázással védjük az idei termést a különböző betegségektől. Tehát az ültetésre szánt fokhagymával egy időben vásároljunk 500-1000 ml-es csomagolásban SULKA csávázószert is. Alkalmazására, a fokhagyma ültetésére még visszatérünk.

 

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply