Az idén nem ette meg a kutya a telet!

megette a kutya

Az igaz, hogy mások mostanában még a telek is, mint régebben. Fagyból kijut az idén, de legalább a kártevőkből kevesebb marad. Hóból a vetésekre több is eshetne még. De ne elégedetlenkedjünk! Akinek kertje van, már a tavaszra gondol.  Amint ereje lesz a Napnak, felszárad a föld – és néhány hét múlva nyakunkon a tennivalók:

Az ősszel trágyázott és felásott kerti földet még el kell gereblyéznünk . Aki a korszerűbb módszerek – és a talaj jó minősége miatt – nem végzett őszi talajforgatást, ma következő hónapban kapálással fellazíthatja a földet.

  • A zöldségágyásokat (vetéskor a sorokat) a fő szélirányban alakítsuk ki.
  • Könnyebben hozzáférhetők lesznek az ágyások – mind öntözés, gyomlálás és kapálás, mind betakarítás szempontjából -, ha 1 – 1,2 m szélesre képezzük ki.
  • Semmi akadálya, hogy „kerti térképet” készítsünk: mind elrendezés, mind a növényváltás szempontjából hasznos művelet, ha nem is vagyunk rajzolásban járatosak.
  • Ennek alapján pontos terv szerint járhatunk el, s nem lesz gond, mit hová vetünk, ültetünk.
  • Először azokat a zöldségféléket ültessük és vessük, amelyeknek nem árthatnak a fagyok, vagy az egy-két hetes (esetleg még ránk ijesztő), téli időjárás: a paraj, a sóska, madársaláta magja korán a szabadföldbe kerülhet.
  • A tavaszi fokhagymát is kiültethetjük.
  • A nagyon apró magokat (zeller, petrezselyem, petúnia, rozmaring) ajánlatos szaporító ládába vetni, s a fólia, vagy az üveg alatt nevelni. Miután megerősödnek (tűzdelés, palántázás után), akkor kerüljenek csak az ágyásokba.
  • A mákkal már szinte el is késtünk, mert azt a legjobb – még február utolsó hetében – a hóra – elvetni.
  • Nagy kérdés, hogy hogyan metsszünk barackfát, rózsát? Hiszen már rügyeznek. Szakemberek azt ajánlják, hogy – óvatosan. Hátha elfagynak még a vesszők, hajtások végei.
  • Egyelőre az elszáradt és a beteg részeket távolítsuk el.

A mák dicsérete

MákSzerencsére nálunk csak átmeneti volt a mák ellentmondásos megítélése, konyhai felhasználása változatlanul nagy.

Termesztése – családi felhasználásra – nem ütközik akadályokba. Igaz, már nagybani termesztését is sokkal kevesebb előírás szabályozza, mint pl. húsz évvel ezelőtt. A nálunk élelmiszeripari célokra kinemesített fajták fehérjékben, olajban, vasban gazdagok, magas tápértékűek.

mák
A mák négy színe

Nemesített vetőmagként a kék Bergam, Gerlach, Lazur, Major, Malsar, Maratón, Opal szerezhető be. A finom, dióra emlékeztető ízű, fehér mák vetőmagja, az Albín, a máktermesztő cégeknél megrendelhető.

Az egészséges termés alapfeltétele a jól előkészített, humuszban gazdag talaj, a korai vetés. Nálunk a mák tenyészidőszaka 120-136 napos. Fejlődésének első hónapjában a legkedvezőbb hőmérséklet számára a 10-15 C fok, később a mérsékelt meleget kedveli. Március végénél később már ne vessük el! A sorok tisztán tartása, az egyelés, szintén fontos a mák zavartalan fejlődéséhez. Sok a kártevője. A gombás fertőzés megelőzésére 1%-os Bordói lével kell permetezni. Virágzása előtt a Pirimor 50 WG, vagy a 25 WG alkalmazása szükséges.

 

Mit, hová, miért?

Sok kertészkedő panaszkodik, hogy már semmi sem akar megteremni a kertjében. Főleg a gyökérzöldséggel van gond. Hol csenevész marad, hol meg ki sem kel. Hiába azonban a tanács, hogy a trágyázás az alapja a jó termésnek, ennek sem adják meg a módját. Vagy túltrágyázzák a talajt, vagy éveken keresztül éheztetik, tápanyagok nélkül hagyják.

Jegyezzük meg: az istállótrágyával frissen (ősszel – nem tavasszal!), trágyázott talajba mehet a káposztafélék közül a karfiol, a káposzta, a kel. A burgonyafélék közül a korai krumpli, a paprika és a paradicsom. A kobakosok közül az uborka, tovább a csemegekukorica, a zeller, meg a spenót és a saláta.

Csak a trágyázást követő második évben kerülhetnek a talajba: a gyökérzöldségek – sárgarépa, petrezselyem, a retek, a cékla, a hagymafélék közül a vöröshagyma, póréhagyma, fokhagyma és a levélzöldségek.

A harmadik évben következhetnek: a hüvelyesek (borsó, bab, lóbab), továbbá a hagymafélék és a levélzöldségek.

A növényváltást, ezeket a szempontokat figyelembe véve tervezzük és hajtsuk végre, akkor egészségesebb, bőségesebb lesz a termésünk.

Ne felejtsük el, hogy a kertből, ha tápanyagokkal jól ellátjuk a talaját, három termést is betakaríthatunk. Kitűnő elővetemények a pillangósok (borsófélék), mert hozzájárulnak a talaj javításához. A nyáron, kora ősszel letermő zöldségféléket még a késő őszig beérő zöldségfélék követhetik ugyanazokban az ágyásokban.

Soha ne hagyjuk parlagon a kert talaját! Két vetés – ültetés között zöldtrágya növények magját hintsük szét. Egyrészt gátolják a gyomnövények kelését, másrészt dúsítják a talaj tápanyag-tartalmát.

Önnek ajánlott

Leave a Reply