Azért ne örüljünk túlságosan: A nyugdíjasoknak áprilistól nem kell hozzájárulást fizetniük a kiváltott gyógyszerekért, de vannak bizonyos feltételek…

gyógyszer-hozzájárulás

Zuzana Čaputová köztársasági elnök aláírta a gyógyszerek, orvostechnikai eszközök és diétás élelmiszerek árához való hozzájárulásról szóló törvényt. A módosítás célja, hogy a lakosság kiválasztott csoportjainak – a súlyos fogyatékossággal élő személyeknek, a hat éven aluli gyerekeknek és a nyugdíjasoknak – ne kelljen hozzájárulást fizetniük a kiváltott gyógyszerek, orvostechnikai eszközök és diétás élelmiszerek után.

gyógyszer-hozzájárulást A nyugdíjasoknál figyelembe veszik a jövedelmet, a legolcsóbb gyógyszer árához fizetendő hozzájárulást véve alapul. Az intézkedés költségeit az állami költségvetésből térítik meg.

Az új jogszabály a rászoruló betegek csoportjának helyzetét hivatott javítani.

A hat év alatti gyerekek mentesülnek a gyógyszer-hozzájárulás fizetése alól. Továbbra is érvényes, hogy a legalacsonyabb árú gyógyszer, orvostechnikai eszköz vagy a diétás élelmiszer árát veszi alapul az egészségbiztosító. Az intézkedés 2021. április 1-jétől lép érvénybe.

A módosítás várhatóan 2021 és 2022 között évente mintegy egymillió emberre gyakorol pozitív hatást.

„A pótlékok visszafizetésére benyújtott javaslat nem oldja meg a rászoruló családok pénzforgalmi problémáját, mert a pótlékokat először ki kell fizetni, és csak a következő negyedévben fizetik vissza”

– áll az anyagban az egészségügyi osztály részéről.

„Ha a személyek gazdaságilag aktívak, akkor a nulla együttes részvételi korlát érvényesülése érdekében teljes jövedelmük nem haladhatja meg a meghatározott összeget”

– áll a törvénymódosítás indoklásában. Három havi munkából és nyugdíjból származó jövedelmüknek kevesebbnek kell lennie a szlovákiai átlagbér 1,8-szorosának, vagyis jelenleg kevesebb, mint 1966 euró. Havi szinten ez körülbelül 655 EUR.

2022. január 1-jétől a súlyos fogyatékossággal élő személyek hozzájárulását is eltörlik. Ha az érintett személynek jövedelme van, annak összege nem haladhatja meg a meghatározott limitet.

A szakértők évi 36 millió euróra becsülik azt az összeget, ami 2021 és 2023 között az állami egészségbiztosítót terhelni fogja az intézkedés kapcsán.

Önnek ajánlott

Leave a Reply