65 elmúlt és dolgozik? Akár indok nélkül is felmondhatnak…

felmondas

Március elsejétől érvényes a munkatörvénykönyv februárban elfogadott módosítása miszerint 2022. január 1-jétől azon a címen is felmondhatnak bárkinek, hogy betöltötte a 65. életévét.

A 65 év feletti munkavállalókat indok nélkül el lehet majd bocsátani. Még február elején módosította a parlament több pontban a munka törvénykönyvét. Az egyik legfontosabb változás a nyugdíjasok számára, hogy a munkaadó indoklás nélkül felmondhatnak a nyugdíjas korú alkalmazottaknak, pontosabban mondva hivatkozhat arra, hogy már betöltötte a nyugdíjkorhatárt.

Mivel jelenleg a nyugdíjkorhatár alacsonyabb 65 évnél, ezért a munkaadónak elég csak az életkort figyelnie ha meg akar szabadulni az alkalmazottól. Egy kis vigaszt jelenthet az, hogy abban az esetben, ha a cég úgy dönt, azért bocsát el valakit, mert 65 éves, és a munkaszerződést közös megállapodással bontják fel, illetve a munkaadó egyoldalúan mond fel, az elbocsátottnak végkielégítést kell kapnia.

felmondhatnakA Marián Viskupič, SaS képviselő által benyújtott módosító indítvány több más pontot is tartalmazott. Szerinte nem az volt a szándéka hogy megkárosítsa az alkalmazottakat, éppen ellenkezőleg. A fiatalok foglalkoztatását akarja erősíteni. Azt állította, hogy:

„Az intézkedést az indokolja, hogy támogatni szeretnénk a teljes szlovákiai foglalkoztatásra irányuló erőfeszítéseket, valamint a munkavállalók nemzedékeinek cseréjére irányuló erőfeszítést, amelyet a korábbi években a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése eltorzított.”

A korosodó európai népesség kihívásával való szembenézés egyik útja, hogy az embereket tovább tartó munkavégzésre bíztatjuk.

Az időskorúak foglalkoztatása növekszik

Bár a fiatalok (15 és 24 év közöttiek) körében 2005 és 2019 között mért foglalkoztatási ráta uniós szinten enyhe növekedést mutat (+0,2 százalékpont), az uniós tagállamok csaknem fele (13 ország) nemzeti számadataiban csökkenést mutatkozik. A fiatalok foglalkoztatási rátájának csökkenése különösen szembetűnő Írországban, Spanyolországban, Görögországban, Dániában, Portugáliában, Olaszországban és Cipruson. Ezzel szemben az időskorúak (55–64 éves korcsoport) foglalkoztatási rátája ugyanezen időszak alatt összességében növekedett, és a legnagyobb mértékű emelkedést Bulgáriában, Németországban, Szlovákiában és Hollandiában figyelték meg. (eurostat)

Önnek ajánlott

Leave a Reply