Süss fel Nap!

fagy

Örüljünk a kora tavaszi napfénynek, de ne felejtsük, hiába a fólia az éjszakai fagyveszély még mindig fenyeget. A kertet a mélyebb talajszinteken veszélyezteti leginkább a fagy. Szélcsendben a nehezebb hideg levegő a legmélyebb talajrészek fölé áramlik, és itt, még 1,5 m magasságban is, amikor másutt nulla fok körüli a hőmérséklet, akár mínusz 3 C foknál is hidegebb lehet.

Az alacsony törzsű fák vannak leginkább veszélyben. És a korai vetemények is megsínylik, ha túl erős az éjszakai lehűlés. Habár ezeket könnyebb megvédenünk.

takarofolia fóliaA különféle fóliák jelentőségét ne becsüljük le a vetemények, korai palánták védelmében. Nemcsak a hidegtől, széltől védenek, a rovarkártevőket is távol tartják.

A réselt fólia együtt nő a fejlődő növénnyel, a fátyolfólia egy végtelen műanyag fonálból készült fólia, számtalan apró nyílással, amely a levegőt, esővizet, tápoldatot egyaránt átengedi, viszont melegebb alatta a levegő, mint a szabadban.

A sárgarépáról, spenótról, borsóról két lomblevél kifejlődése után levehetjük a fóliát.

A hónapos retekről, fejes salátáról szedés előtt két héttel, póréhagymáról 6-8 hét után, legkésőbb május közepén, szamócáról, uborkáról tömeges virágzáskor.

Repcebecő-ormányos fóliaA nagy repceormányos a korai karalábéra veszélyes. Március közepétől áprilisig lerakja a tojásait a karalábé hajtásszívébe, ha nem védjük fóliával, vagy zöldséglégy-hálóval. Lefelé hajló ormánnyal rendelkeznek. Lábaik fekete színűek. A lárva 7 mm hosszú, sárgásfehér színű, lábatlan és befelé kunkorodó. A lárva fejtokja kezdetben sötétbarna, a végső stádiumban sárgásbarnává válik.

Március közepétől a szabadba vethető több egynyári virág: nyári margaréta, kék búzavirág, pillangóvirág, szarkaláb. A körömvirág, törpe sarkantyúka (a legjobb a zöldségfélék ágyásait szegélyezni a körömvirággal, a gyümölcsfák alá pedig elszórni a sarkantyúkát), védik a többi kerti növényt a kártevőktől.

Egészséges gyümölcs termesztése, megelőző védekezés nélkül, sajnos, nem lehetséges.

Az olajos, lemosó permetezések sokat segítenek a rovarkártevők ellen. A kezelés a nevét onnan kapta, hogy a növényvédő szereket a szokásosnál  nagyobb permetlé mennyiséggel (1000-1500 l/ha) javasolt a növényekre kijuttatni, ezzel biztosítva a fás részek (törzs, vázágak, gallyak) megfelelő fedettségét.

Már gyűjthető a csalán, s a többi, természetes védelemre felhasználható gyógynövény levélzete. A legbiztosabb azonban a virágzás előtt a réztartalmú szerek alkalmazása.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d