A muskátli metamorfózisa

muskátli

A muskátli sok változáson ment át az idők folyamán. Így, tavasszal, amikor már mindennek megvan a kijelölt helye, szerszámok és vetőmag-tasakok, virágföld és új cserepek, ládák – minden, ami kell, csak azt várjuk, hogy az időjárás is kedvezzen. Űzze el téli rosszkedvünket.

Pelargonium zonale hort.
Pelargonium zonale „Pink Pandora”

Hol vannak már azok az idők, amikor a parasztházak ablakaiban, vagy a lakóházak erkélyládáiban a gömbölyű fejű piros muskátli virított. Sok másféle virág divatja a háttérbe szorította. Petúniák és begóniák tarkállanak, virítanak a kitágult, modern ablakok párkányán, a panelházak balkonjain. De közben a muskátli nemesítés nagy iramban, fáradhatatlanul folytatódott. Egyrészt, hogy megőrizze, s még jobban kiteljesítse a muskátlik szépségét, másrészt, hogy felgyorsítsa szaporításuk, növekedésük ütemét, főleg, amikor nagybani termesztésük a cél. Ugyanis, a Szíriában, Ausztráliában, az afrikai szavannákon, meg az Indiai-óceán szigetein vadon élő 300 muskátlifaj igazán bőséges választékot kínál mindenféle éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodó fajták számára. És mostanában, amikor ismét a természetes alapanyagokat igénylik, mind gyógyszer- és élelmiszeripari, mind kozmetikai célra igen keresettek az illatos muskátlik.

Pelargonium Rococo
Pelargonium ‘Berkswell Flair’.

De mi maradjunk a nálunk legismertebb, illetve legkedveltebb Pelargonium zonale hort. fajtáknál. Ezekből kerülnek ki a cserepes, ablak-vagy erkély- és a virágágyi muskátlik. Például a tulipánvirágú Pelargonium zonale „Pink Pandora”, az árvácskavirágú ”Berkswell”, a rózsavirágú „Rococo” pelargónium zonale fajták. Ki-ki megtalálhatja terasza, erkélye, ablakpárkánya, kertje számára a legmutatósabb, legjobban odaillő muskátlit. Az illatos levelű, ételízesítőnek és molyirtónak is kiváló, de szerényebb virágú fajtákhoz inkább csak virág-és dísznövényküldő szolgálatokon keresztül lehet hozzájutni. De ezeket majd később mutatjuk be.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: