Kínai ördögcérna, vagyis a goji bogyó

Kínai ördögcérna

Mi az a „Goji”, amelyet cserjenövényként kínálnak eladásra? Érdemes megpróbálkozni a termesztésével!

A Lycium, magyarul „kínai ördögcérna”, állítólag nem válogatós a talajban. Szívós, mint a legtöbb, Kínából származó növény. Akár 3-4 m magasra is megnőhet. Teljesen fagyálló. 2,5 cm-es termései pirosak, hosszúkásak. Szárítva a mazsolára emlékeztetnek. Európa most fedezte fel, s dicséri a bogyók jótékony hatásait, fantasztikus A-, B1-, B2-,C-vitamin-tartalmát, szépítő, és egészségóvó erejét, a szárított terméseiből készült tea potencianövelő hatását. Talajának nincs szüksége trágyázásra. Már a 2-3. évtől terem.

kínai ördögcérna
A kínai ördögcérna virága

Akinek elég nagy kertje, s kertészkedő kedve van, jól teszi, ha vásárol belőle egy-egy példányt. Később dugványozással, magról is tovább szaporítható.

A goji bogyónak figyelemre méltó a története a kínai orvoslásban és kultúrában. A modern tudomány bizonyította, hogy a növényben valóban jelen van és hatást gyakorol több biológiailag aktív molekula kombinációja.

A hatóanyagok közül a legfontosabb a széles körben tanulmányozott LBP, a komplex arabinogalaktán fehérjék egy csoportja. A szakkönyv szerzői szerint az LBP biológiai jelentősége korlátozott, azért arra következtetnek, hogy a goji bogyóban található LBP eltér attól, aminek a szerkezetét és tartalmát más növényekben azonosították. Az LBP elemzése nagyon bonyolult, így egyelőre nem lehet tudni, hogy a goji hatóanyaga milyen előnyökkel és mekkora hatékonysággal alkalmazható embereknél. Ennek megállapítására humán kísérletekre van szükség.

Magas C-vitamin-tartalom

kínai ördögcérnaEllenben azt már bizonyították, hogy a szokatlan C-vitamin előnyaga alapvető eleme az emberi makulának (sárgafoltnak), amely az éleslátásért felelős eleme a szemnek. Az anyag szerepét szintén tovább szükséges tanulmányozni.

Jelentősége lehet, hogy a goji egyes hatóanyagai nem csak vízben, hanem zsírban is oldódnak, így nagyon értékes bioaktív anyagokat tartalmazó termékek készíthetők belőle.

A goji bogyót a benne lévő bioaktív anyagok hatásmechanizmusának felderítetlensége miatt több országban csak azzal a figyelmeztetéssel lehet forgalmazni, hogy az egészségre káros lehet. Sok országban pedig a növény importját tiltják, mert a burgonya és paradicsomfélékre veszélyes kórokozókat terjeszthet.

Nyersen, szárítva, főzve

kínai ördögcérna
A Lycium, magyarul „kínai ördögcérna”, szárított termése.

A tápanyagokban gazdag goji bogyót fogyasztják nyersen, főzve, vagy szárítva (mint a mazsolát), és használják a gyógyteák, gyümölcslevekben, alkoholos italokban és gyógyszerekben.

Egyes tanulmányok szerint a már említett hatások mellett a goji pozitívan hat a közérzetre, segíti a nyugalmat, jobb sportteljesítményt tesz lehetővé, javítja azalvásminőségét, és segít a fogyásban.

Önnek ajánlott

Leave a Reply