Rügyek rejtelmei

A természet a túléléshez szükséges tartalékokkal is ellátta a fákat. Vannak például rejtett, vagy szabadon álló járulékos (adventív) rügyeik, amelyek csak a rendes rügyek károsodása esetén hajtanak ki. Közvetlenül a törzs, illetve az ágak kérge alatt találhatók, első ránézésre, észre sem vesszük ezeket. Sokszor évekig, vagy akár évtizedekig alusznak, de ha letörik egy-egy ág, vagy megsérül a törzs, akkor az alvó, rejtett rügyek felébrednek.

RügyekA tavaszi rügyfakadás idején is gyakran előfordul, hogy csak a főrügy hajt ki, s a mellékrügyek alva maradnak. Ha a főrügyből képződő hajtás szélverés, jégeső, erős fagy miatt elpusztul, vagy letörik, akkor szerepét a mellékrügyek veszik át, kihajtanak és gondoskodnak a korona továbbfejlődéséről. Ha a gyümölcsfa nehezen fordul termőre, vagy egy-egy ágán nem fejlődnek termőrügyek, az alvórügyek mellett a fa kérgén 10 cm hosszú, mély vágásokat metszünk.

RügyekUgyancsak ilyen bemetszéssel késztethetjük új hajtás (ág) képzésére a fát, ha valamelyik oldalon hiány mutatkozik.

Új hajtás képzésére serkenthetjük a fát, ha az egyéves hajtáson, éles szemzőkéssel, közvetlenül a hajtórügy felett kettős bevágást készítünk. A sebet nem kezeljük sebbalzsammal, hagyjuk, hogy a belőle kiszivárgó nedv az alatta lévő rügyre folyjon, s azt kihajtásra serkentse.

Rügytípusok

Elhelyezkedésük szerint

  • Végrügy (egyéb nevei: csúcsrügy, tetőrügy, terminális rügy, apikális rügy): A szár csúcsán helyezkedik el. Minden hajtás ilyennel végződik. A pálmák, páfrányok és a cikászok csak végrügyet fejlesztenek.
  • Oldalrügy (egyéb nevei: hónaljrügy, axilláris rügy, laterális rügy): A levélalapon helyezkedik el.
  • Járulékos rügy: Egyéb helyeken, például a törzsön vagy a gyökéren fejlődő rügy. Kivételesen még levélen is fakadhat, például begónián vagy kakukktormán.

Funkciójuk szerint

  • Hajtásrügy (avagy vegetatív rügy): Hajtás fejlődik belőle, a levélrügyekből levelek, az ágrügyekből ágak.
  • Termőrügy (avagy generatív rügy, virágrügy), elterjedtebb nevén bimbó: Virág fejlődik belőle.
  • Vegyes rügy: Hajtás és virág is fejlődik belőle.

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply