A korai újkrumpli – igazi csemege

újkrumpli
termesztéshez
Korai termesztéshez (júniusi betakarítás) a vetőgumót elő kell hajtatni (csíráztatni)

A téli tárolású burgonyának még néhány hónapig ki kell tartania. Tésztákba, rakottnak, ennek a keményítőtartalma, omlós állaga, íze szükséges. De igazi tavaszi csemege zöldpetrezselyemmel, metélőhagymával (körítésnek vagy kímélő ételként) az apró, alig diónyi, zamatos, különlegesen finom újkrumpli. Minden évben alig várja a kertészkedő, hogy az újkrumpli az asztalára kerüljön. Nem kell hozzá óriási ágyás, elég 10-14 bokornyi, hogy a család örülhessen neki. (De ha sikeresnek bizonyul a módszer, s kelendő eladásra is, akkor nagyobb területen is folytatható a kísérlet.)

Van, aki nemcsak az előcsíráztatást kezdi korábban (6 héttel az ültetés előtt), hanem a szépen kicsírázott burgonyagumókat laza, humuszos földkeverékkel töltött cserepekbe, műanyag zacskókba ülteti, s a fólia alatt, üvegházba állítva meggyökerezteti. Amilyen korán csak lehet, (ha a korai hőmérséklet eléri a 19 C fokot), ki is ülteti. A fóliatakarással védett, egészséges gyökérzetű burgonya így valóban gyorsan fejlődésnek indul. És aki ennyi fáradsággal nevelgette, annak meg is lehet az öröme, hogy nála sokkal korábban kezd bokrosodni, virágozni – és teremni a burgonya, mint a többi kertben.

Még az is előnye ennek a módszernek, hogy nem kell a burgonyabogár kártételétől tartania, mikorra „támadásba lendülne”, a fóliával amúgy is védett burgonyában nemigen fog csemegézni. És az sem mellékes körülmény, hogy miután betakarítja a krumplit, utána a porhanyós, kapálásoktól laza, a burgonya után gyomtalan talajba további veteményeket tehet. Érdemes kipróbálni!

Önnek ajánlott

Leave a Reply