A mogyoró – allergiások kertjébe nem való!

A mogyoró – allergiások kertjébe nem való!

mogyoróE legkorábban kibomló barkájú, gyógyító erejű cserje, vagy bokor (Corylus avellana) erdeink őshonos növénye. Ma már azonban nemesített példányai konténerbe ültetve, faiskolákban is beszerezhetők. Nálunk a Hallská obrovská, Lombardská biela, Webbova fajtákat kínálják, hogy a füvesített udvarba, vagy a kertbe telepítsük. Ültetésükre az ősz a legmegfelelőbb időszak. Amiért most jut az eszünkbe, az allergiásokat erősen izgató virágpora. Tehát ahol virágpor-érzékeny családtag található, ott inkább ne ültessenek belőle. Ahol viszont nincs ilyen, ott mindjárt két példányra van szükség, mivel idegen megporzásra szorul.

mogyoró
A vérmogyoró

Ha díszítő értékű vérmogyorót (Corylus maxima var. atropurpurea) telepítünk, annak a termését is fogyaszthatjuk, csak a bokor levelei pirosak. A törökmogyoró (Corylus colurna) hatalmas, szép formájú fává nevelhető, illetve átoltható.

A közönséges mogyoró – gyógynövény! Májustól augusztusig szedett levelei, fiatal gallyainak kérge, szárítva, vizelethajtó, vérkeringést szabályozó, visszereket gyógyító teák, tinktúrák készítésére alkalmas.

mogyoró
Közönséges mogyoró

Készíthető belőle aranyeret gyógyító ülőfürdő, gennyes fekélyeket begyógyító kivonat. Maga a termés ásványi anyagokban gazdag (vas, mész, foszfor), s lassítja az érelmeszesedést, erősíti az idegeket.

Sövényként napos vagy félárnyékos helyre bármilyen talajba ültethető, de ha azt akarjuk, hogy jó termést hozzon, a talajt gondosan meg kell választani, mert túl nedves és a túl száraz talajokon egyaránt sínylődik. A könnyen felmelegedő, jó vízgazdálkodású és megfelelően levegőzött, középkötött, enyhén nyirkos, 6–7 pH-értékű talajokat kedveli.

mogyoró
A mogyoró virága a barka

A rossz vízellátású, nehezen melegedő, hideg talajok a termesztésére azért nem alkalmasak, mert nagyon korán csak akkor virágzik, ha a gyökerek tevékenysége korán megindulhat.

Hazánkban leginkább a lejtők keleti–északkeleti oldala, vagy síkságon a védett déli fekvés felel meg neki. A mélyedéseket, fagyzugokat feltétlenül el kell kerülni. Természetes élőhelyein főleg cserjésekben, lombhullató erdők szegélyén gyakori, ritkábban azok cserjeszintjében is előfordul.

Önnek ajánlott

Leave a Reply