A természet csodái – Ginkgo biloba – Páfrányfenyő

Páfrányfenyő

Akinek családi háza, s kertje van, idősödvén eltöpreng, vajon miben őrzik meg legtovább az emlékét a gyermekek és az unokák. Nos, jó megoldást kínálnak mostanában a dísznövény-küldő cégek. A páfrányfenyő 10 cm-es, cserepes példányait 3-4 euróért megrendelhetjük.

A ginkó, vagy páfrányfenyő élő őskövület. A földtörténeti középkorban élt Ginkgoaceae növénycsalád utolsó képviselője. Legkorábbi levélkövületei 270 millió évesek. Ekkor még 2 fajtája élt. Mára ez az egy maradt, amely a jégkorszakot is túlélte. Legkorábban i.e. 2800 körül, Kínában gyógyítottak a leveleivel. 1505-ben említik először belső használatát. Ez az impozáns, 20-40 m magasságig is megnövő, hatalmas, kúp alakú koronát fejlesztő, rendkívül ellenálló fa, lombhullató. Tavasztól késő őszig jellegzetes formájú, legyező alakú leveleivel, télen vörös rügyeivel, hegyesszögben felfelé növő ágaival különleges látvány. Rendkívül hosszú életű, vannak 1000 éves példányai is. Kínában és Japánban szent faként tisztelik. Mivel mind a szélsőséges időjárással, mind a kártevőkkel, betegségekkel szemben ellenálló, Az USA-ban egyre több városban ültetik utcákat szegélyező fákként.

Kétlaki, de csak 20-30 éves korában fordul termőre. Aki erre is igényt tart, s hosszú távra tervez, az vásároljon hím-és nőivarú példányt is.

Gyógyászati szempontból is a fénykorát éli. Számos érrendszeri megbetegedést gyógyító szer készül a leveleiből. Növeli az érfalak, a hajszálerek rugalmasságát, az érrendszer oxigénellátását. Különösen figyelemre méltó, hogy a cukorbaj okozta érelzáródásokat, érfal-gyulladásokat is gyógyítja, fokozza az agy vérellátását, fokozza a koncentrálóképességet, a szellemi teljesítőképességet. Visszér, aranyér, lábszárfekély, Alzheimer-kór, depresszió és még számtalan más betegség ellen készül belőle gyógyszer.

Ültetésének, gondozásának módjára még visszatérünk. Most csupán a megrendelés lehetőségére akarjuk felhívni a figyelmet.

Önnek ajánlott

Leave a Reply