Titkos elixírek a kolostorok kertjéből

gyomorkeserű

A likőrök, amelyeket – népszerűségük fénykorában – mindig gyógyító hatásukért fogyasztottak picinyke pálinkáspohárkákban (stampedli), elsősorban a hölgyek „konty alá való” itókái voltak. Persze, miután a kolostorokból a patikákba, majd a cukrászdákba kerültek, mint titokzatos elixírek, egészségjavító orvosságok.

becherovka
Becherovka

Nos, mostanában a Húsvétra terített asztalon ismét helyet kapnak, mivel (mint annyi minden más), ezek is a reneszánszukat élik. Tájainkon a Becherovka, meg az Unicum, vagy a Jägermeister a legkedveltebb.

Kolostorokban készült a gyógynövénylikőr

Unicum
Unicum

Valamikor minden kolostor saját elixírt készített, de a híres Chartreuse gyógynövénylikőr az egyetlen, amelyet a mai napig a régi, kézműves módszerekkel, szerzetesek állítanak elő. Ez a zöld, vagy sárga francia különlegesség az egész világon ismert, kivívta tekintélyét a legjobb italok piacán. A sárga édesebb, enyhén mentolos ízű, (alkoholtartalma 40%), a zöld szárazabb és erősebb (alkoholtartalma 55%). Az utóbbi főként koktélalapanyag, de a franciák forró csokoládéval, vagy kávéval isszák. Maga az elixír 130 fűszer-és gyógynövényt tartalmaz.

jagermeister
Jagermeister

Ma a Nagy Karthauzi Kolostorban (La Grande Chartreuse) készítik, amelynek rendkívüli története a XI. századba nyúlik vissza. A szerzetesek 1605 óta őrzik azt a kéziratot, amely a likőr receptjét tartalmazza, mégsem tudható a mai napig sem, kik és hogyan alakították ki, amíg Antoine barát 1764-ben tökéletesítette. Ettől kezdve összetétele, készítésének módja semmit sem változott.

chartreuse
Chartreuse

Hírneve gyorsan terjedt, csodákat meséltek gyógyító erejéről. A kolostor körül élő szegények is kaptak belőle ingyen, ha betegségükben rászorultak. 1810-ben Napóleon szerette volna megszerezni a gyártási titkát, azonban sikertelenül. Ma is csak annyit tudunk, hogy a vegyszerek nélkül, a kolostor kertjében termesztett gyógynövényeket szárítják, majd fakosarakban tárolják, végül megőrlik, s alkoholba áztatják. Különböző nyersanyagokat, köztük mézet, adnak még hozzá. Érlelik, mielőtt hordókba fejtik, majd nyolc éven keresztül tartó újabb érlelés következik a világ legnagyobb, 164 méter hosszú picéjében. Nyolc év múlva palackozzák és címkézik, „V.E.P.” címkével látják el (ez – kitűnő hosszú érlelést jelent.)

Európa népei – éghajlatuktól és vérmérsékletüktől függően – a legrégebbi idők óta, alapvetően két nemes nedű – a bor és a sör – közül választhattak. A középkor korántsem olyan sötét évszázadaiban, a kolostorkertekben termesztett gyógynövényekhez (hogy ne legyenek annyira keserű medicinák), mézet vagy cukrot kevertek. Az erre szakosodott barátok között számtalan szenvedélyes kertész is volt. értettek a szőlő termesztéséhez, a borkészítéshez is. Sörfőzdékkel is rendelkeztek. Az 1142-ben alapított csehországi, Strahovi kolostornak (az írásbeli feljegyzések szerint) már a XIII.-XIV. században volt sörfőzdéje.

Mivel a kolostorkertekben a szőlő és a komló mellett a lehető legtöbbféle és fajta gyümölcs nemesítésével, termesztésével is kísérleteztek, ebből adódóan a belőlük (erjesztéssel, párolással, égetéssel) nyert szesz sem volt számukra elérhetetlen. Sőt, nagyon is sokoldalúan tudták alkalmazni, felhasználni.

„A hosszú élet elixírjének” is nevezett Chartreuse mellett a többi kolostor is belekóstolt a likőrkészítés (és fogyasztás) varázslatos folyamatába. Tették ezt olyan sikerrel, hogy máig fenntartó anyagi forrássá vált számukra a védett márkájú italok előállítása és eladása.

Pannonhalmi Főapátságban is készült

bencés-gyogynovenylikor
Bencés Gyógynövénylikőr

Az ezeréves Pannonhalmi Főapátság kolostorkerti gyógyászati múltjának feltárása közben került elő a többszáz éves kéziratos és nyomtatott könyvekből a gazdag ízű és illatú Bencés Gyógynövénylikőr receptje (ezt 1735-ben Reisch Elek jegyezte le). Ehhez tizenöt féle gyógynövényre van szükség. A Bencés Keserűlikőrhöz hét gyógynövény (keserű) kivonatára van szükség.

És ami alapfeltétel: jóféle cigánymeggyből főzött pálinkára! Mint ahogy az apátsági gyógynövények kivonatából, Agárdon termett almából – almapálinkával elegyítve készül a természetes tisztaságú, jótékony élettani hatású Agárdi Almapálinka.

A különleges aromájú Bencés Meggylikőrt kizárólag friss gyümölcsből (cigánymeggy) állítják elő.

Híres produktum az ugyanitt készített Szent Márton gyógynövénylikőr.

Csehországban máig az 1824-es recept szerint készül a világhírű, Szlovákiában rendkívül kedvelt Becherovka droglikőr.

1790 óta márkanév és védjegy a Zwack cég negyvenféle gyógynövényből készült étvágygerjesztő, más néven digestív itókája, az Unicum. Vezető ízében az ürömfű és a fajéj dominál. Hat hónapig tölgyfa hordóban érlelik.

Kutathatnánk, hogy a számtalan gyógyító hatással rendelkező rozmaring, a boróka C-vitamin-tartalmú tobozbogyója mellett milyen zsálya, menta, melyik gyökér (ibolya, gyömbér) kell egyikbe, vagy a másikba. De ez – már örökre a beavatott szerzetesek, a kolostorok titka marad. Igyunk az egészségükre, a saját egészségünkre egy pohárkával valamelyik különleges, csodálatos elixírjükből!

Önnek ajánlott

Leave a Reply