A természet csodái – Leopárdvirág

Leopárdvirág

A legtöbb külföldi forrás szerint a leopárdvirág hajtása és gyökere olyan anyagokat tartalmaz, amelyek számtalan gyulladás ellenszereként alkalmazhatók. Van, ahol „angínavirágnak” hívják. Európában elterjedt, házi alkalmazása (miszerint rágcsálni kell a gyökerét, s ez megszünteti még a heveny, vagy krónikus tüszős mandulagyulladást is), nem ajánlható. Ugyanis a nyálkahártya károsodhat a nyers gyökér hosszantartó rágogatása által. Viszont a régi kínai módszerekkel (más gyógyfüvekkel együtt, a gyökér forrázatával öblögetve) alkalmazva, valóban hatékony lehet. A kutatók azt remélik, hogy a rákos daganatok növekedésének megakadályozásában lesz eredményesen felhasználható.

Leopárdvirág
Leopárdvirág

A Belamcanda chinensis, magyar nevén leopárdvirág, őshazája Kína. A liliomfélék rendjébe, a nősziromfélék családjába tartozik. Megél a trópusi, szubtrópusi, valamint a mérsékelt égöv alatt is. Évelő növény, azonban, ha elvetjük, próbaképpen bánjunk vele úgy, mint az egynyári virágokkal. Napos fekvésű helyet, jó vízáteresztő talajt igényel. Magassága eléri a 60-90 cm-t is, piros, sárga, narancsszínű, leopárdra emlékeztető mintázatú virágait nyár végén, ősz elején hozza. Mindegyik csupán egyetlen nap virít, de a következő napok mindegyikén újabb bimbók nyílnak ki. Fogjuk fel a rekeszesen nyíló tokokból a magjait, hátha gyökerei nem vészelik át a telet. Tavasszal így ismét elvethetjük. Kertünknek mindenképpen díszére válik, s lehet, hogy közben gyógynövényként történő alkalmazásáról is többet megtudunk.

Jó fagytűrő képessége miatt gyöktörzsei mínusz 15 fokig nem sérülnek, ez azt jelenti, hogy egy kis lombtakarással Magyarországon is könnyen átteleltethető. Talajban nem válogatós, de jobban kedveli a jó vízháztartással rendelkező tápanyagdús talajokat. Kedveli a szórt fényt, de tűri a tűző napsütést és a részleges árnyékot is tűri. Jól bírja a nyári szárazságot.

Magjai egy hetes hidegkezelés után (hűtőben tartva 2-4 fokon) vethetők kb. fél centiméter mélyre, termőföld és homok keverékébe. Ne álljon alatta a víz, a földjét hagyjuk néha megszikkadni, de ne száradjon ki teljesen. 20 Celsius fokon 2-8 hét alatt csíráznak.

Önnek ajánlott

Leave a Reply