A hasznos, de elviselhetetlen kerti „segítő”

vakond

Tény, hogy szinte az őrületbe kergeti azt, akinek a kertjében a vakond vadászni kezd. Viszont védett, tehát irtani nem szabad, csak kiűzni, elriasztani a kertből. Egyrészt hasznos, mivel a kártékony rovarokat pusztítja, másrészt kiforgatja a földből a palántákat, elcsúfítja a pázsitot. Jelenléte nemcsak a cserebogár-pajorok, s más kártevők jelenlétére utalhat, hanem a tápanyagokban gazdag, hasznos gilisztákéra is (éppen a füvesített kertben).

vakondSaját súlyának másfélszeresét eszi meg naponta. Számtalan módszert, eszközt ajánlanak az elriasztására. Terpentinnel, petróleummal átitatott rongycsomókat, naftalin golyócskák elhelyezését a járataiba, gyalogbodza ágainak leszúrását a vakondtúrásokba. Ezeknek a szagát nem viseli el. A gazdaboltokban vannak egészen új, vakondok riasztására alkalmas készítmények is. Például a „Florist” műtrágya. Vagy a napelemes, illetve elektronikus vakondriasztó készülékek, amelyek váltakozó frekvenciájú hangokat adnak ki, s ezeket a vakond nem tudja elviselni.

Euphorbia lathyris
Euphorbia lathyris

És teljesen környezetbarát megoldás a vakondűző fű, más néven nagy sárfű Euphorbia lathyris ültetése. Ennek a szaga is a petróleuméra emlékeztet, tehát riasztja a vakondot. Vannak, akik a fokhagyma illatát említik. Állítólag a díszfokhagymával körülültetett ágyásokat, pázsitot is elkerüli a vakond.

A szakember szerint megoldás lehet a kertünket övező olyan kerítés, ami alatt nem tud átmenni az állat, de ez magában hordozza annak az esélyét, hogy ha valahogy mégis bejut, akkor nem fog tudni távozni. A vakondhálóval kapcsolatban a növényvédelmi szakmérnök elmondta, hogy az jó lehet, ellenben csak a kert telepítésekor lehet lefektetni, ezért utólag már nagyon munkaigényes lenne ez a védekezési mód.vakond

Önnek ajánlott

Leave a Reply