Babból sokkal többet!

bab
karósbab
A karósbab

A „tömegcikk” gyanánt kínált zöldségfélék szinte egész évben, télen-nyáron olcsóbban megvásárolhatók a nagyáruházakban, mint amennyibe a konyhakerti termesztésük kerül. Beltartalmi értékeiktől eltekintve, amelyekről már többször írtunk, most egész egyszerűen vegyük szemügyre a többi, egész évben drága fűszer- vagy zöldségnövényt. Például a fokhagymát, a petrezselymet, a póréhagymát és a babféléket. Ez utóbbi, akár a mélyhűtött zöldbabot vesszük, akár a szárazbabot, nagyon drága élelmiszer. Pedig a karósbab termesztése egyszerűbb, mint sok más zöldségféléé.

Bab fajták

A babfajtákat különféle módon csoportosíthatjuk. Növekedés szerint lehetnek karósbabok és bokorbabok. A hüvelyek színe alapján sárgahüvelyű és zöldhüvelyű babokat különböztetünk meg, míg felhasználás szerint zöldbabról, valamint kifejtő és szárazbabról beszélhetünk. A továbbiakban bemutatjuk az üzletek kínálatában előforduló leggyakoribb fajták jellegzetességeit.

A bokorbab

bokorbab
Bokorbab

Elég a kerítés mellett felásott talaj, a ház falánál felállított néhány léc, vagy fűzfavessző. Könnyű elültetni, még az öntözése sem olyan igényes, mint például a petrezselyemé. A bokorbab pedig igazán könnyen megbújik akár a szőlő, vagy a gyümölcsfák között, akár a kukoricában. És terem, hogy győzzük zsengén leszedni, szárazon tárolni. Nemcsak kiadós, fontos táplálék is, különösen a cukorbetegek étrendjében. Termeszünk belőle sokkal többet, mint eddig – akár eladásra is!

A karósbab

A karósbabnak több ellensége is akad betegségek és kártevők képében, de a legtöbb gond jellemzően a babzsizsikkel akad. A zsizsik csak a száraz terményben fejlődik ki, így sajnos rendszerint csak akkor szembesülünk vele, mikor már betakarítottunk. A megelőzés leghatékonyabb eszköze, ha csávázott, és általában minőségi vetőmagot használunk, valamint a zsizsikről árulkodó viaszosodásnak indult hüvelyek vegyszeresen is kezelhetőek. A karósbab, csavarodó indáival, akár 3 méter magasra is felkúszhat, termesztéséhez mindenképp támasztékot igényel, ellenkező esetben elfekszik a földön és nem hoz termést. Masszív támasztékot készíthetünk oly módon, ha egy 70×70 cm-es négyzet alakú terület négy sarkába kb. 2,5 méteres karókat szúrunk le 0,5 méter mélyen, és összekötjük a karók csúcsát.

Önnek ajánlott

Leave a Reply