A batáta, vagyis az édesburgonya

batata édesburgonya

édesburgonyaNálunk még újdonságnak számít a batáta, vagyis az édesburgonya. Ez a növény Dél-Amerikából származik, ahol már 5 ezer évvel ezelőtt is fogyasztották. Magyarországon két, hazai termesztésre alkalmas fajtát is törzskönyveztettek. Széles körben népszerűsítik, s hozzáértéssel termesztik.

Az egyik legmagasabb tápértékkel rendelkező gumós zöldség. Magas szénhidrát, fehérje, A-vitamin, B6 és C-vitamin-tartalma miatt ajánlják a fogyasztását. Erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést, stabilizálja a vércukor-szintet. Sokféle bajtól, betegségtől megvéd, cukorbetegek is fogyaszthatják.

Magyarul a megtévesztő édesburgonya nevet kapta, pedig a burgonya gumó, míg az édesburgonya maga a gyökér. Tény, hogy külsőleg valóban nagyon hasonlítanak, bár az édesburgonya hosszúkás alakú. Két fő fajtája közül az egyik világos húsú és lilás héjú, ennek íze a gesztenyéhez hasonlít. A másik fajta narancssárga húsú és sárgás héjú, ez inkább sütőtök ízű.

Elkészítési formája változatos: főzhetjük, süthetjük, piríthatjuk, pépesíthetjük. Elsősorban pulyka- és sertéshúsból készült fogások mellé illik. Nagyobb hipermarketekben, zöldség-gyümölcs üzletekben kapható. Ha édesburgonyát vásárolunk, vigyázzunk, hogy friss legyen – ilyenkor a bőre feszes, sima.  Célszerű a közepes példányokat vásárolni, a nagyobbak néha fásak lehetnek. A száraz, hűvös helyet kedveli, de hűtőbe ne tegyük, mert megkeseredik. Hámozás után tegyük vízbe.

Főzhetjük, süthetjük, keverhetjük sült zöldségek közé, süteményeket, édességeket is készíthetünk belőle. Sütőtökkel együtt is pikáns ízhatást érhetünk el. Jól harmonizál a fahéjjal, lime-mal, gyömbérrel, kókusszal.

édesburgonya

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: