Ha esik, ha fúj, ha tavaszi már az idő

tavaszi már

Ha tavaszi már az idő, kint és bent is mindig van munka elég. Lehet, hogy ezzel-azzal már késünk egy kicsit, de korunk kiváltsága, hogy nem kell már az elsők között újhagymát, salátát, vagy hónapos retket termesztenünk. Elég, ha kényelmesen, a langyossá váló föld lehetőségeihez igazodva annyit ültetünk, fölnevelünk, amennyire a családnak szüksége van.

A fűtött fóliasátorban

Ki-ki eltavaszi márképzelése, tapasztalatai, lehetőségei szerint – saját fogyasztásra, vagy eladásra termesztett zöldségfélék egész sorát – már decembertől, vagy január elejétől veti, sőt palántázza. Aki csak most kezdi, annak a figyelmébe ajánljuk, hogy alacsonyabb ládába, rekeszekbe vesse a paradicsomot, paprikát. A paprikát a magvetéstől a kelésig legalább 25 C fokon tartsuk, szikleveles állapotában 17-19 C fokot igényel. A január közepén vetett káposzta palántáit tűzdeljük át 5×5 cm-es teret adva fejlődésüknek, vagy 6×6-os, illetve 8×8-as tápkockákba. A tápkockák alkalmazásának alapvető feltétele, hogy jól öntözzük be,ne hagyjuk őket kiszáradni.

Ha tavaszi már az idő, a fűtetlen fóliasátorba szánt fejessaláta palántákat tűzdeljük át 5×5 cm-es tápkockákba. Ügyeljünk arra, hogy csak a növények szik alatti szárrésze kerüljön a talajba. A mélyen tűzdelt saláta palántája vontatottan fejlődik. Az a jó tűzdelés, ha a saláta palántája billeg. A tűzdelést követő 3 napon 12-16 C fok hőmérsékletet igényelnek.

A tűzdelés ideje a növény szikleveles vagy két lombleveles kora, általában a vetés után 2–4 héttel. A növénynek az a jó, minél hamarabb tűzdeljük, mert könnyebben elviseli a gyökérsérülést. A termesztő természetesen szeretné a palántákat minél tovább a kisebb helyen tartani, ez azonban előbb-utóbb a palánták megnyúlásához vezet. A növény, illetve a ráfordítások értéke alapján kell kialakítani a gazdaságossági optimumot.

Tűzdelni legfeljebb egyszer szoktunk, a kétszeri tűzdelés ma már kisüzemben sem kifizetődő. Helyette inkább nagyobb távolságra rakjuk szét a tápkockába vagy a cserépbe tűzdelt állományt. Korai hajtatásban gazdaságos lehet az egyszer tápkockába tűzdelt növényt cserépbe ültetni.

A tűzdelési távolság 5–10 cm, a növény méretétől és attól függően, hogy mennyi idő van még az ültetésig. Általában 4–5 cm-re tűzdeljük a fejes salátát és a káposztaféléket, 5–7 cm-re a paradicsomot és a paprikát. Ezen belül, ha még időben vagyunk és helyünk is van, tűzdelhetünk a nagyobb távolságra.

 

 

 

 

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d