A lestyán levele és gyökere

lestyán

lestyán A közkedvelt lestyán fűszernövényünk magasra, akár 2 méteresre is megnövő, sötétzöld lombot nevelő bokra sok ház zöldséges kertjében megtalálható. Csak néhány levélnyi kell belőle, hogy különleges zamatot adjon a húslevesnek, a paradicsommal készített ételeknek. Intenzív illata a zeller zöldjére emlékeztet. Fontos adalékanyaga a „Vegeta” ételízesítőknek. (Van, ahol a növényt is vegetának, vagy maggigyökérnek hívják.) Aki termeszti, könnyen tárolhatja, miután, árnyékos helyen, papírra szétterítve, megszárította a leveleket. Porrá törve, légmentesen záródó üvegbe téve, sötét helyen, sokáig eláll.

lestyán
A lestyán

De most még, március végén, április elején, csak a túl terebélyessé váló bokor tövének szétültetése van soron. És ha erre sor kerül, az erőteljes gyöktörzs fiatalítása, több részre választása során, a legvastagabb, de még nem üreges gyökerekből tegyünk félre, egészségügyi céllal, amennyit lehet.

Ugyanis a lestyánnak (Levisticum officinale) mind a levele, mind a magja, legfőképpen azonban a gyökere, erőteljes tisztító hatású. Ma, sok fogyasztószernek éppen ez a fő alkotórésze. Gyorsítja az anyagcserét, megszünteti az ödémát (puffadt láb, térd), javítja a szívműködést, a vérkeringést. Külsőleg (fürdővízbe téve) vagy belsőleg (forrázatát fogyasztva) megszünteti a kóros izzadást. (A patikákban latin nevén, vagy szlovákul „ligurček lekársky” néven kereshetjük.)

lestyán
A lestyán virága

A földből kiásott gyökereket megtisztítva, folyó vízben megmosva, szeletelve szárítjuk, ugyancsak zárható üvegben tároljuk.

A fiatalabb gyökerekből, ha van rajtuk hajtásrügy, új bokrok telepíthetők. Napos, széltől védett helyre, lehetőleg laza talajba kerüljön, ahol rendszeres öntözéséről gondoskodni tudunk.

Mivel egy családnak egyetlen bokor untig elég, ajándékozzunk belőle rokonnak, szomszédnak, hadd legyen kéznél másutt is ez a kerti, hatékony gyógyszer, étvágyjavító fűszer.

Önnek ajánlott

Leave a Reply