Az inkagumó kiegyenlíti a vércukorszintet

inkagumó
Yacon_flower_ By Michael Hermann

A kertészeti csomagküldő szolgálatok az utóbbi években kezdték népszerűsíteni ezt az Andokból származó, különleges élelmiszernövényt, amely a cukorbetegek csemegéjének is mondható.

A yacon, magyar nevén inkagumó, latinul Smallanthus sonchifolus syn. Polymnia sonchifolia nem a burgonya, hanem a csicsóka rokona. Apró, sárga, margarétára emlékeztető virágai vannak, szárai akár a 2-3 m magasságot is elérik. Alattuk 8-20 darab, fél kilósra is megnövő, 10×25 cm-es, sárgás, barnára sötétedő, végül lilás, hosszúkás gumókat fejleszt. Ezek rendkívül édesek, ropogósak. Illatuk az alma és a sárgadinnye zamatára emlékeztet.

inkagumó
A yacon, magyar nevén inkagumó

Az inkagumó nyersen, szárítva, sütve, dzsemnek, szirupnak feldolgozva egyaránt fogyasztható. Kertészeti ajánlása, hogy körítésként a burgonyát helyettesítheti, nemigen helytálló. Inkább salátaként, desszertként, csemegeként fogadják el az édességre áhítozó cukorbetegek. Tehetik is, nyugodtan, mivel szénhidrát összetétele nem növeli, hanem kiegyenlíti a vércukor szintet. Legfontosabb tulajdonsága, hogy a benne található szénhidrátok zöme olyan oligofruktóz melyet a szervezetünk nem bont le, ezért nem befolyásolja a vércukorszintet ugyanakkor kiváló tápanyagot biztosít a vastagbélben élő jótékony bifidus és lactobacillusuknak ezzel csökkentve a káros baktériumok számát.

inkagumóÉlettani hatásai rendkívül kedvezőek: nemcsak a vércukor szintet tartja kordában, hanem antioxidáns és immunerősítő is, csökkenti a vér koleszterinszintjét, aktivizálja a bélflóra egészséges baktériumait, serkenti az emésztőnedvek termelődését, elősegíti a hasznos mikroelemek (magnézium, cink, vas, kalcium) felszívódását. Szívós, könnyen termeszthető növény. Ahhoz, hogy optimálisan teremjen, 18-25 C fokos hőmérsékletre, legalább 800 mm-nyi csapadékra, illetve öntözővízre van szüksége.

Önnek ajánlott

Leave a Reply