Illatos muskátlik

Pelargonium odoratissimum

Ismét divat a muskátli! De hogy melyik milyen, a körülbelül 300 fajon belül, ez vagy az melyik nemzetséghez, vagy családhoz tartozik, ma már, amikor annyi a nemesített, keresztezett fajtája, nehezen nyomon követhető. Tájainkon – szakkönyvek állítása szerint – a muskátlik 14 meghonosodott faja ismert. A közönséges, vagy hagyományos fajták mellett ma már a különféle futó muskátlik a legelterjedtebbek. Keveset tudunk viszont az illatos muskátlikról, amelyeknek számos faját Spanyolországban és Franciaországban szántóföldi növényként – szerződéses eladásra – termesztik, a gyógyszer- és az illatszeripar számára.

Pelargonium crispum muskátlik
Pelargonium crispum

Mivel az olvasóink lakta régiók időjárása már nagyon közelít a mediterrán országokéhoz, érdemes több figyelmet fordítani ezekre is. Az illatos muskátlik gerániumolajat tartalmazó levelei és virágai az illatszer- és gyógyszergyártásban hasznosíthatók. Sőt – fűszerkeverékek, üdítőitalok, borok ízesítésére is felhasználják, mivel ma már vannak gyümölcs- és fenyőillatú fajták is.

Illatos muskátlik közé több faj egyedei is tartoznak, közös jellemzőjük, hogy üde, zsenge leveleiket ha megérintjük, fűszeres, gyakran citrusos illatot árasztanak, amely a különböző fajoknál/fajtáknál más és más (rózsa, citrom, alma) lehet. Leveleik gyakran erősen szeldeltek, van több fehér-sárga tarka levelű nemesített válaozatuk. Vékonyabb leveleik miatt kevésbé viselik a déli tűző napot, illetve kevésbé tolerálják a szárazságot is. Ha leveleik lankadnak, több vizet és tápoldatot igényelnek.

Az almaillatú muskátli (Pelargonium odoratissimum) illóolaja erősítő, fertőtlenítő hatású. Fokföldről származik, nálunk a legrégebben termesztett fajok közé tartozik. Szobanövényként régebben igen kedvelték. A legszebb muskátlik egyike a különböző alakzatúvá nevelhető, erőteljesebben citromillatú muskátli (Pelargonium crispum). Nagyon érdekes, sárgásan fehéres-zöld színű, tarkázott levelei vannak. Piramis alakúvá fejlődik. A csúcson lila színű, csillag alakú virága nyílik. Vannak, akik úgy tartják, nyugodt alvást biztosít, ha a hálószobában tartják.

Önnek ajánlott

Leave a Reply