Ma folytatódik a népszámlálás

népszámlálás 2021
Ma, vagyis 2021. május 3-án kezdődik és június 13-ig tart a Népszámlálás 2021 második fordulója azok számára, akik nem tudták elektronikusan kitölteni a népszámlálási kérdőívet. Minden településen kapcsolattartó helyet hoztak létre, ahol állandó asszisztens fog segíteni a polgároknak a kitöltésében.

Fontos kiemelni, hogy azok számára, akik egészségügyi-, vagy más ok miatt nem tudnak elmenni a kapcsolattartó pontra, akkor telefonon kérhetik, hogy az asszisztens személyesen, az otthonukban keresse fel őket. A rendőrség figyelmezteti a lakosságot, hogy a mobil asszisztens csak abban az esetben kereshet fel egy háztartást, ha azt a polgár maga kérte. Ha kéretlenül jelenik meg valaki azzal, hogy ő a népszámlálásban akar segíteni, akkor hívják a 158-as telefonszámot.

A Népszámlálás 2021 kérdőíve

A Népszámlálás 2021 kérdőívben szereplő minden adatnak a 2020. december 31-éről 2021. január 1-re forduló éjféli állapotot kell tükröznie. Vagyis nem az aktuális adatokra kíváncsi a Statisztikai Hivatal, hanem a szilveszter éjféli adatokra. Ez azt jelenti, hogy ha azóta a polgár elköltözött, megházasodott, esetleg gyereke született, akkor az a jelenlegi népszámlálás adataiba nem számít bele!

A második szakasz folyamán az első szakaszban elmaradt polgárokat keresik meg az önkormányzatok. A kitöltésben vagy kérdezőbiztos segít, vagy az önkormányzatnál kialakított népszámlálási ponton tudják felvenni az adatokat.

Fontos tudnivaló, hogy a népszámlálás kötelező, ezért azok, akik nem hajlandók adatokat szolgáltatni,  25-től 250 euróig terjedő büntetésre is számíthatnak az önkormányzatok részéről. Mivel ezek a büntetések az önkormányzatok költségvetésébe folynak be, a települések valószínűleg aktívabbak lesznek ezen a téren is, bár az elsődleges cél az, hogy a lehető legtöbben kitöltsék a kérdőívet.

A nemzetiségről a 12. kérdésben nyilatkozunk

A számunkra alapvető kérdés a nemzetiségről a 12. kérdés. Akinél egyértelmű, hogy ő magyar, roma vagy egyéb, csak a kérdés első felére ad választ. Aki szeretné kifejezni azt, hogy nem csak az első pontban megadott nemzetiséget tartja magáénak, hanem kötődik (kulturálisan, családilag, érzelmileg) más nemzetiséghez is, a második lehetőségnél megadhatja. FIGYELEM! Aki magyar nemzetiséget ad meg az első kérdésre, az a másodikra hiába írja, a statisztikai hivatal állítása szerint ezt a rendszer egynek veszi.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: