A minisztérium szerint újra emelhető a nyugdíjkorhatár

nyugdíjkorhatár

A nyugdíjkorhatár Szlovákiában a várható élettartam növekedésével összhangban ismét emelkedni fog. Ez a társadalombiztosítási törvény közelgő módosításának előzetes tájékoztatójából következik, amelyet a Munkaügyi és Szociális Minisztérium bocsátott véleményezésre.

A várható élettartam növekedésével összhangban Szlovákiában ismét emelkedhet a nyugdíjkorhatár – derül ki a szociális biztosításról szóló törvény előkészített módosításából, amelyet a munkaügyi minisztérium már észrevételeztetési eljárásra bocsátott. A tárca ezt a lépés azzal indokolja, hogy javítani kell a financiális fenntarthatóságot az első pillérben.

A módosítás célja továbbá a jelenlegi parlament által tavaly decemberben elfogadott alkotmányos garanciák végrehajtásának biztosítása. Ezek közé tartozik az egyéni nyugdíjkorhatár, a szülői szabadságon lévő szülőkkel szembeni megkülönböztetésmentesség a nyugdíj összegének meghatározásakor és az úgynevezett szülői bónusz.

A törvénymódosítás emellett biztosítaná az alkotmányos garanciák végrehajtását is, amelyet decemberben hagyott jóvá a parlament. Az individuális nyugdíjkorhatárról, a szülői szabadságon lévő szülők megkülönböztetésmentességéről a nyugdíj összegének meghatározásában és az úgynevezett szülői bónuszról van szó. A szülői bónusz lehetőséget teremt a gyerekeknek arra, hogy adójuk egy részével hozzájáruljanak a szüleik nyugdíjához.

Az előkészített törvénymódosítással a kormányprogram egyes részeit is teljesítenék. Ide tartozik az árvasági nyugdíjak 20 százalékkal való emelése, igazságosabbá tennék az özvegyi nyugdíj feltételeit, valamint javítanák a nyugdíjbiztosítási rendszert a gyerekeket gondozók és informális gondozók számára. Bevezetnék az ideiglenes munkaképtelenséget bizonyító elektronikus igazolást (ePN). A tárca szerint ezzel jelentősen csökkentenék a biztosítottak adminisztratív terheit.

https://www.employment.gov.sk/

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: