Tavaszi tulipánsoroló

tulipánok

Októberi ültetésből a tavasz első hónapjaiban varázslatos virágpompát nyújthat a kertünk. Csak a megfelelő tulipánfajták hagymáit kell választanunk. Márciustól áprilisig a vadtulipánok nyílnak. Ezek 15-25 cm magasak, sárgák, fehérek és pirosak, illetve kétszínűek. A sziklakertekben, bokrok, fenyők és fák közt mutatnak igazán.

A

tulipánok
Tulipa Shogun

Tulipa kaufmanniana-hibridek nyílnak legkorábban. A Tulipa praestans többvirágú, áprilisban nyíló, a Tulipa fosteriana-hibridek igazi tulipáncsodák, ezek is áprilisban virágoznak. A Tulipa sylvestris sárga virágait májusban nyitja. A fajták sokasága miatt a kerti tulipánokat virágzási idejük szerint csoportosítják.

tulipánok
Tulipa fosteriana

Az áprilisban nyíló Egyszerű korai tulipánok majdnem minden színt képviselnek, 25-30 magasak. A Triumpf tulipánok április közepétől május elejéig nyílnak, 40-50 cm magasak, erős szárúak, robusztusak. Különlegesek a Pávatulipánok, amelyek szintén áprilisban virágoznak. A Darwin-hibridek április végétől május közepéig nyitják hatalmas virágaikat középhosszú szárakon. Tökéletes formák, tiszta színek jellemzik a május első felében, magas, 50-70 cm magas száron virágzó Darwin-tulipánokat.

A csíkozott Rembrandt-tulipánok május második felében nyílnak 60-70 cm-es szárakon. A Breeder-tulipánok barna, bronz, réz, vagy narancs-piros színükkel különböznek a Darwin-tulipánoktól. Az elegáns liliom-virágúak 40-60 cm-es száron májusban virágoznak. Az ovális virágú, semmilyen más csoportba be nem sorolható egyszerű késői tulipánok május második felében nyílnak, a bizarr formájú és fantasztikus színű pagájtulipánok 40-60 cm-es szárakon, május végén virágoznak. Erős szárú fajtákat válasszunk, hogy a nehéz fejek alatt ne törjenek meg. Bőséges a választék. Most kell látni – és megszeretni. Az őszi ültetésig be lehet szerezni a hagymákat. Arra is gondoljunk, hogy csoportokba ültetve mutatnak igazán ezek a varázslatosan szép virágok.

Csoportosítás megkülönböztetünk

  • Korai fajtákat (egyszerű korai és telt korai tulipánok)
  • Tavasz közepén virágzó fajtákat (Triumph, Darwin hibrid tulipánok)
  • Késői fajtákat (egyszerű késői, liliomvirágú, rojtos, viridiflora, Rembrandt-, papagáj- és telt késői tulipánok)

Származás szerint megkülönböztetünk:

  • botanikai tulipánokat (Tulipa nemzetség tagjai); A termesztésben elterjedt vad fajok és hibrid fajták összefoglaló neve. A botanikai tulipánok többé-kevésbé megőrizték szülőfajaik bélyegeit és természetes megjelenését. Nyílásuk korai, virágaikat alacsony szárakon hozzák. Virágjuk mellett néha széles, kékesderes vagy barnásan sávozott leveleik is díszítenek.
  • botanikai származású tulipánokat (Kauffmanniana, Fosteriana és Greigii hibridek)
  • kerti tulipánokat (az előző osztályozásban szereplő három csoportra bontva)

Önnek ajánlott

Leave a Reply