Csírázási gondok-bajok a zöldségféléknél

Kialakult egy téves szemlélet, amely szerint, ha nem kel ki a mag, az csak és kizárólag a vetőmag hibája lehet. Ezzel nem azt kívánjuk állítani, hogy nem fordul elő a kereskedelemben gyenge vagy rossz minőségű vetőmag értékesítése, de messze nem olyan arányban és számban, mint ahogy azt a felhasználók gondolják.

A zöldségmagok csírázási ideje – ideális feltételek mellett is – nagyon eltérő. Az apró olajos magvak (pl. sárgarépa, petrezselyem, stb.) nehezen veszik fel a vizet, „lassabban nedvesednek át”, ebből adódóan a kelésük elhúzódik, míg más fajok (fejes saláta, borsó, bab, stb.) egy-két nap után csírázásnak indulnak.

Szintén a fajhoz köthető tulajdonság a hőmérséklet igény, a csírázáshoz (keléshez) szükséges talajhőmérséklet. A melegigényesek (pl. paprika, uborka, dinnye, padlizsán, stb.) 28-30 °C körüli, vagy néhány fokkal ennél is magasabb hőmérsékleten csíráznak a legjobban, míg vannak fajok (hidegtűrőek), amelyek néhány fokkal a fagypont felett – ha nem is optimális sebességgel – de csírázni kezdenek (1. táblázat).

Zöldségfélék csírázási hőmérséklete

Faj Csírázási optimum (°C) Csírázás kezdete (°C)
Paprika, padlizsán, uborka, görögdinnye, sárgadinnye 28-32 16-18
Paradicsom, csemegekukorica, tök, bab 25-28 13-15
Cékla, hagyma, spárga, zeller 22-25 8-10
Sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, feketegyökér, borsó, fejes saláta, spenót, sóska 20-22 6-8
Retek, káposztafélék 16-18 3-5
shutterstock

A hideg talajba vetett magok esetében nem arról van szó, hogy a hidegben elfekszik, „vár” a mag, és ha melegszik a talaj csírázni kezd. Sokféle károsodás (külső és belső) éri ez idő alatt a magot, ebből következően a csírázóképességüket is teljesen elveszthetik (pl. bab túl korai vetése).

A vetés mélysége nagyon fontos, függ a mag nagyságától, a vetés időpontjától és a talaj kötöttségétől. A sekélyen vetet mag gyorsan kiszárad, a mélyre vetett lassabban kel, esetleg elfekszik. Az apró magvakat (1-2 gramm ezermagtömegűek) 1-2 cm-es mélységre, a nagyobbakat (100 g-ig) 2-3 cm-re, míg a nagy (100 gramm felettieket) 4-5 cm mélyen vessük (2. táblázat).

Zöldségmagok ezermagtömege

Zöldségfaj Ezermagtömeg (gramm)
Káposztafélék 3-6
Borsó 120-400
Bab 100-600
Hagyma 3-4
Fejes saláta 0,8-1,0
Spenót 8-10
Sóska 0,8-1,2
Sárgarépa 1,2-1,5
Petrezselyem 1,2-1,5
Zeller 0,4-0,5
Pasztinák 2,5-4,0
Feketegyökér 13-14
Retek 6-10
Cékla 13-22
Paprika 5-7
Paradicsom 2,7-3,3
Görögdinnye 30-150
Sárgadinnye 20-30
Uborka 20-25
Spárgatök 150-200
Sütőtök 400-500
Spárga 18-20
Tojásgyümölcs 3,5-4,5

Kora tavasszal inkább sekélyebben, nyáron, a kiszáradás veszélye miatt valamivel mélyebbre helyezzük a magot. Ugyan ez vonatkozik a jó és a gyengébb víztartó-képességgel rendelkező talajokra is, homokon a vetés mélyebben, kötöttebb és humuszosabb talajon sekélyebb az ideális mélység.

Hibás szemlélet az, amely azt tartja, hogy a mag a jól trágyázott (magas tápanyagtartalmú talajban) jobban kel. A mag csírázáskor az endospermiumból táplálkozik, vagyis a csírázás ideje alatt a talaj tápanyagtartalma a kelést ilyen vonatkozásban nem befolyásolja. Viszont kifejezetten káros lehet azáltal, hogy a túl magas tápanyagtartalom (túltrágyázás) – mint ahogy a rossz minőségű, szikesítő hatású öntözővíz is – az ozmózis hatás következtében gátolja a mag vízfelvételét, rontja a csírázást is.

Magas talaj-nedvességtartalomra van szükség

Figyelni kell az öntözésre is

A csírázáshoz sok vízre, magas talaj-nedvességtartalomra van szükség. Ha a mag közvetlen közelében kiszárad a talaj, megáll, vagy el sem kezdődik a csírázás. Sok esetben ez történik a drazsírozott (pillírozott) magvakkal. A drazsé anyagnak a magról történő leválásához sok nedvességre van szükség, és ha nem elég nedves a talaj, a drazsé a mag elől elvonja a vizet. A drazsírozás vagy pillírozás alapvetően nem a gyorsabb csírázást szolgálja, sokkal inkább a biztonságos kelést és a könnyebb vethetőséget segíti. Az így előkezelt magot kelésig nedvesebb körülmények között kell tartani, gyakrabban öntözni.

A vetőmag kora és a mag tárolásának körülményei is kihatással vannak a kelésre. Amennyiben nem száraz, hűvös, 16-18 °C-nál hidegebb helyen tároljuk a magot, veszít a csírázóképességéből, a csírázási erélyből. A zöldségmagok általában 3-4 évig tartják meg a csírázóképességüket, ezt követően gyorsan romlik a kelés. Vannak fajok, amelyek ennél lényegesen tovább is kifogástalanul csíráznak (pl. dinnye, tök, uborka), míg mások 1-2 év után csírázásképtelenné válnak (sóska, feketegyökér, pasztinák, metélőhagyma).

Önnek ajánlott

Leave a Reply