A legjobb gyomirtó

Sajnos, még mindig a kapa a legmegbízhatóbb, leggyorsabb gyomirtó eszköz, ha ügyesen bánunk vele. És, ha közvetlenül a zöldségfélék, vagy virágok mellől kell eltávolítani a gyomot, akkor a saját kezünk. Ezzel a fáradságos, szűnni nem akaró munkával számolnunk kell, ha kultúrnövényeket termesztünk. A már többször ajánlott magas, vagy emelt ágyások, a különféle talajtakarások szintén csökkenthetik a gyomosodást, illetve könnyebbé tehetik a gyomnövények eltávolítását. A szamócaágyások könnyebben megművelhetők, ha szélesebb sorokba ültetjük a töveket. Ily módon sarabolóval talajlazítást, gyomirtást végezhetünk, s még a fölösleges indákat kevesebb erőfeszítéssel eltávolíthatjuk.

gyomirtóCsaládi gyümölcsösben, konyhakertben egyáltalán nem ajánlható az agresszív gyomirtó vegyszerek alkalmazása. Keressék a szaküzletekben a természetbarát, hasznos rovarokra, állatokra, emberre egyáltalán nem ártalmas Finalsan gyomirtót, amely kiskertekre méretezett mennyiségben, permetezőként alkalmazható flakonokban kerül (pl.Csehorszában) a gazdaboltokba.

gyomirtó

A gyomosodást csak akkor lehet visszaszorítani, ha nemcsak az ágyásokat, hanem a kert távolabbi zugait, a kerítések szélén húzódó földsávokat is tisztán tartjuk. És, ha nem várunk eltávolításukkal addig, amíg virágozni kezdenek, s magjuk földre hullásával gondoskodnak további szaporodásukról.

A zöldtrágya növények hatékonyan segíthetnek igyekezetünkben. Amikor letermett egy-egy ágyás, ne hagyjuk üresen. Néhány hétre is érdemes hajdinát, fehér mustárt, stb. vetni bele. Mielőtt kiültetjük a nyári, őszi zöldségfélék palántáit, lazán belekapálhatjuk a talajba a sűrű növénytakarót. Ennek két haszna is lehet: nem hagyja kikelni, s megerősödni a gyomnövényeket, és tápanyagokkal gazdagítja a kerti földet.

A virágágyásokat mulcsozással (őrölt fanyesedék) szétterítésével, a szamóca-telepítéseket fekete fóliás talajtakarással védhetjük hatékonyan.

Önnek ajánlott

Leave a Reply