Nem árt újra felsorolni a teendőket!

gyerekeknek

Hiába tudjuk felsorolni – időnként elfelejtjük, mit, hogyan célszerű, vagy a legjobb végezni. Csak néhány példa:

1.

gyökérzöldség felsorolniA gyökérzöldséget csak a kezdők ritkítják úgy, hogy a legfejletlenebb szálakat húzgálják ki a sorokból. A tapasztalt kertészkedő tudja, hogy a legfejlettebb sárgarépa, petrezselyem azon frissiben már felhasználható, tehát ezeket szedi fel. A többi pedig, nagyobb helyhez jutva, fejlődhet tovább.

2.

A rebarbara leveleinek egyharmada kéthetenként leszedhető. De ne törjük, és ne vágjuk, hanem először ide-oda mozgatással, majd egyetlen rántással tőből szakítsuk le. Vigyázzunk, hogy a bokor ne sérüljön.

3.

A tök jól fejlődik a komposzthalmon, ha napos helyen van. De ha zavarja a komposzt felhasználását, inkább a hagyományos, kövéren trágyázott, humuszos talajba ültetést válasszuk. Ma már választhatunk bokrosan fejlődő, tehát viszonylag kisebb helyet igénylő, indátlan tökfajtákat is a termesztésre.

4.

Ültethetünk még, a folyamatos ellátás érdekében, új-zélandi spenótot a paradicsom vagy a karalábé közé, 60-80 cm-es tőtávolságra. Ha nem szeretjük, szintén köztesként, jó talajtakaró a saláta vagy a hónapos retek.

5.

viragzo_cserjek felsorolniA virágzó cserjék, miután elvirágoztak, elviselik a visszametszést és az idős ágak ritkítását. Ez az elvirágzott orgonára is vonatkozik. Különben a késő tavasz az orgona legjobb ültetési ideje. Oltványát olyan mélyen kell ültetni, hogy legyökeresedjen. Dugvánnyal is szaporítható, ha azt időben meggyökereztettük.

6.

Ne feledkezünk meg a gyermekek kiskertjéről! Akár a család hétvégi kertészkedéséről, akár nyaraló unokákról van szó, adjunk számukra módot, hogy lássák, az általuk elvetett mag hogyan válik nyíló virággá, hogyan terem gyümölcsöt az elültetett szamóca palántája. Csak a felnőtt családtagon – a kertészkedőn – múlik, hogyan kelti fel a legfiatalabbak érdeklődését, méltányolva segítségüket. Egész életüket meghatározhatja ez a kapcsolat a földdel, a virágokkal, az érő gyümölccsel, a természettel, ha hagyjuk – ha akarjuk.

Önnek ajánlott

Leave a Reply