Kivi, a kínai egres

Akit érdekel, már tudja, hogy a tövis nélküli, csavarodva kúszó szubtrópusi kivi növény művelése megegyezik a szőlőével. Állítólag az íze hasonlít az egreséhez, de valójában sokkal finomabb annál. Vitaminokban rendkívül gazdag. Majdnem kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, több rostot, mint az alma, annyi E-vitamint, mint az avokádó. Különösen gazdag káliumban, amelynek hiányában magas vérnyomás, depresszió, kimerültség léphet fel. Tehát minden okunk megvan rá, hogy fogyasszuk, s ha tehetjük – termesszük is.

Actinidia chinensis syn. Deliciosa
Actinidia chinensis syn. Deliciosa

Néhány faiskolában kapható az Actinidia chinensis syn. Deliciosa, vagyis a kínai kivi csemetéje. Védett, meleg, napos helyre van szüksége. S mivel ez a fajta kétlaki, van termő és porzó növény, tehát a hímivarú mellé nőivarút is kell ültetni. Vannak már partnerokarp fajták is, pl. a  Weiki, vagy az Issai, ezek önbeporzók. Az ültetés ideje a tavasz. Talaját úgy kell előkészíteni, mint az áfonyáét, vagy a rododendronét: savanyú kémhatású (4,5 – 5,5 pH) homokos agyagtalajra van szüksége. A földlabdás növényt kb. 10 cm mélyre kell ültetni. Noha meleget igényel, a túlságosan déli fekvésű termőhelyen sok nedvességet párologtat. Egyes szakkönyvek szerint az első három évben nem kell metszeni, más szaktanácsadók viszont gondos metszését ajánlják. Föltehetőleg a különböző fajtáknak más-más igényei vannak.

Támrendszer mellé ültetve a kúszószederhez hasonló növekedésű. Termőkorban tavaszi ritkítását javasolják, az elfagyott részek és az öregebb, tőből induló ágakat ki kell vágni.  A többi ágat – növekedési tulajdonságaikat követve – egyenletesen szét kell teríteni, felkötözni, szükség szerint vissza lehet vágni.

Szaporíthatjuk ilyenkor, nyár elején zölddugvánnyal, ősszel pedig gyökérsarjakkal. Zöldtrágyázással, műtrágyával pótolhatjuk tápanyag-szükségletét. Télen nád-vagy szalmatakarással védhetjük. Ma már sok hobbikertben termesztik, ahol bőséges termést szüretelhetnek a kedvelői.

kivi_metszese
Az első metszés: A fiatal növénynek csak a főhajtását hagyjuk meg, azt is rövidítsük. A többit vágjuk ki.

A második metszésre a cserje egyéves korában kerül sor: A főhajtást, erősítsük a támrendszerhez, a jobb-és a baloldali hajtást vízszintesen kötözzük ki, s csak a csúcsát vágjuk vissza. Ha túl sok mellékhajtása lenne, azokat távolítsuk el.

A kétéves cserje metszése: A további oldalhajtásokat 80 cm-es magasságban rögzítsük vízszintesen. A többi konkurens hajtást távolítsuk el. Csak a hajtások csúcsát kurtítsuk meg.

Önnek ajánlott

Leave a Reply