Mennyi vízre van szükségük?

A május bőségesen, ám szeszélyesen osztotta az „égi áldást”. Volt, ahol megkímélte a kertészkedőket az öntözés fáradságától, másutt viszont csak egy-egy zivatar dörgése, villámlása vonult át a kertek fölött, s maradt a szárazság. Aki nem tudja, melyik zöldségféle milyen mélyen gyökerezik, mennyi vízre van szüksége, elkövetheti azt a hibát, hogy ezt vagy azt túlöntöz, míg a legjobban rászoruló kerti veteményeknek nem jut el a gyökeréig a víz.

A saláta például, csak 20 cm mélyre terjeszti szét a gyökérzetét. Ezért a talajlazításnál is óvatosan kell körülötte dolgozni. Az öntözéséhez is kevesebb víz kell, hogy a gyökerekig jusson. Viszont a mélyen gyökerező zöldségféléknek akár 10-15 l vízre is szükségük lehet 1 négyzetméterre számítva.

Mennyi vízre
Az, hogy mennyi vízre van szüksége a növénynek, függ a gyökerezés mélységétől is.

A zöldségfélék gyökerezésének mélysége

Sekélyen gyökerezik: zeller, csemegekukorica, endívia, póréhagyma, fejes saláta, hagyma, hónapos retek, paraj, mángold, sóska.

Közepesen mélyen gyökerezik: bab, borsó, sárgarépa, petrezselyem, jégcsapretek, uborka, paprika, káposztafélék, metélőhagyma, fekete retek.

Mélyen gyökerezik: paradicsom, tökfélék, dinnye, articsóka, tarlórépa, pasztinák, articsóka, cékla, (tárolásra szánt, hosszú gyökerű) petrezselyem, fekete gyökér.

A vetés módja is szerepet játszik

A gyökérzöldségek vékonyak lesznek, ha túl sűrűn vannak egymás mellett, hiszen helyük sincs így hova vastagodni, és a tápanyagokat is korlátozottan tudják felvenni, mivel a helyszűke miatt konkurálnak ebben is. A vékony sárgarépa vagy petrezselyem alapból nem rossz, csak miután megpucoljuk, alig marad valami belőle. Ezt elkerülendő vessünk ritkábban őket, vagy használjunk vetőszalagot, ezen már megfelelő távolságban vannak felragasztva a magok.

Másik megoldás a drazsírozott vetőmag, ekkor egy kis drazsé van a mag körül, így könnyebb megfogni, és a megfelelő távolságra elvetni. Vagy van még a hagyományos vetés, ami után egyelni kell, azaz kiritkítani megfelelő térállásra a már kikelt magoncokat.

A gyökérzöldségek akkor lesznek elágazóak, ha nem megfelelő mélységig vetettük őket, és nem eléggé porhanyós a talaj. Ilyenkor a főgyökér elindul lefelé, de ha valami akadályba ütközik, azt vagy kikerüli (ekkor lesz görbe), vagy körbenövi, így lesz elágazó. Az ilyen gyökérzöldségek is használhatók, csak épp a konyhai feldolgozásuk jóval nehézkesebbé válik, és sokkal pazarlóbb, mint egyenesebb társaiké.

Önnek ajánlott

Leave a Reply