Medárd után – milyen lesz a folytatás?

Nincs okunk panaszra. A korábbi csapadékhiányt is bepótolta május. Ha igaz, ez az eső aranyat ért.  Ha nem volt is mindig langyos, ahogy elvártuk volna, legalább a fagyoktól megvédte a legtöbb kertet. Most már inkább az a gondunk, Medárd után milyen lesz az időjárás. Akárhogyan is alakul, alkalmazkodunk kell hozzá, ha bő termést akarunk.

mángold Medárd után
Mángold

Még vethető

Levélmángold, velőborsó, hónapos retek, nyári retek, sárgarépa, cékla, kapor (uborka őszi eltevéséhez), a hónap közepéig a bab (későbbi vetésből kisebb a termés).

Fejes saláta – folyamatosan – gumós édeskömény, őszre és télre szánt cikóriasaláta.

kacsolás Medárd után
Kacsolás

A karós paradicsom gondozása

Szinte minden évben újra meg újra elmondjuk, hogy a szabadföldi paradicsom csak akkor lesz erőteljes és egészséges, ha elég nagy helyet kap a kertben, ahol a szél körbejárhatja, a napfény érlelheti a terméseit. (Szűk helyen zöld marad, vagy rothadni kezd a gyümölcse.)

A karós paradicsomot 1-2 hajtással neveljük. Több hajtás karó mellett felesleges. A tenyészidő folyamán a főhajtást ismételten fel kell kötni, a karóhoz erősíteni.

A levélhónaljakban képződő oldalhajtásokat 8 naponként ki kell törni. A töréshelyeket nem szabad érinteni, fogdosni, különben az esetleges baktériumos hervadás terjedését előidézhetjük, ami a tő pusztulásához is vezethet.

Ezért az oldalhajtást a csúcsánál fogva törjük ki, ne használjunk se kést, se ollót. A paradicsom önmegporzó. A virágpor a többnyire bókoló virágban ráfolyik a bibére, amikor a szél megrázza a növényt. A paradicsom kiegyenlített talajnedvesség mellett fejlődik a legjobban. A levélsodródást – különösen intenzív napsugárzás idején, szükségtelenül erős metszést követően – ártalmatlan tünetként lehet kezelni, ha ez az első leveleken kezdődne. Ha a legfiatalabb leveleken fordulna elő, vízhiányra utal, amit gyorsan meg kell szüntetni.

Medárd után
Mesembryanthemum  crystallinum

Saláta, vagy dísznövény a jeges kristályvirág?

A magyar szakirodalom dísznövénynek nevezi, míg a cseh kertészeti lapok salátanövényként népszerűsítik (Kosmatec – slaná rarita z Afriky). Maradjunk annyiban, hogy ez is lehet, meg amaz is. A Mesembryanthemum  crystallinum mindenképpen csodálatos kúszónövény. Pozsgás leveleit apró szőrök borítják, amelyek a fényben csillogó jégkristályokhoz hasonlóan szikráznak. Ezek a kristályszerű kinövések valójában folyadékkal teli szőrhólyagok. Ugyanis a jeges kristályvirág Dél-Afrika száraz sivatagi területeiről származik, ahol az elérhető kevés tápanyagot tárolnia kell, ha meg akar élni. Tájainkon is termeszthető, egynyáriként, ha homokos földbe kerül. Rendkívül sok napfényre van szüksége. Sziklakertben, cserépben is tartható, 30-50 cm hosszú, vastag hajtásai, pozsgás levelei képződnek, amelyek elterülnek a talajon. De ha elegendő napfényt kap, a fűtött szoba levegője sem árt neki. Az öntözéssel, tápoldatozással csínján kell bánni. Friss hajtásai, levelei enyhén sós ízűek. Kellemesen üdítőek, zamatosak a salátákba keverve. Jótékony hatásuk, hogy gyulladáscsökkentőek, vizelethajtóak.

Akinek nem ízlik, tegye cserépbe és gyönyörködhet benne, mint dísznövényben.

Önnek ajánlott

Leave a Reply