Az egészséges táplálkozás fontos elemei: a juh húsa és tejtermékei

birkahúst

A szlovákiai áruházak és húsboltok pultjain egyre többször találkozhatunk az idén a bárányhússal. Egész báránycombok, egykilós nyakrészek, bordák, stb. vákuumos csomagolásban, pontosan feltüntetett súllyal, árral. Az „Arany bárány” címke védjegyük is egyben, hogy hazai, szlovákiai birkahúst veszünk.

A koronavírus-járvány előtt még Olaszország vásárolta fel a tátrai legelőkön élő, az ottani karámokban, istállókban telelő juhok bárányait – még szopós korukban.

Nos, a járvány lezárta a határokat – a báránykákat itthon kellett eladásra felkínálni. A kereskedelem kapott az alkalmon. És – meglepetten tapasztalták, hogy a feltételezett 5 tonna bárányhús helyett 20 tonnát vásároltak meg a fogyasztók. Ideje volt már, hiszen a sok, külföldről behozott íztelen, kétes minőségű húsáru helyett végre szavatoltan kiváló – minden korosztálynak ajánlható, kímélő étrendekbe is elsőrendű húsról van szó.

birkahúst
A bárány és ürü részei: 1. Gerinc 2. Comb 3. Lapocka 4. Szegy (mell) 5. Csülök 6. Nyak 7. Fej 8. Láb

A nagy kereslet arról tanúskodik, hogy a kereskedelem ez idáig nem jól mérte fel a fogyasztói igényeket, s még véletlenül sem akart kockáztatni, ami a kínálatot illeti.

Hagyományosan sokkal elterjedtebb – nagyobb mértékű – volt a juhhús fogyasztása, mint az utóbbi évtizedekben. A legutóbbi években például egy lakosra számítva alig 13-15 dekányi évente. Közben az egészségügyi szakértők szerint minimum 3 kg bárány-illetve birkahúst kellene fogyasztanunk évente, a zsírosabb húsfélék helyett.

A juhtenyésztő tájakon, illetve a tudatosan táplálkozók körében ez nyilvánvaló volt ez idáig is. Csakhogy nem lehetett hozzájutni ehhez a különlegességhez. A boltokban hiába kerestük volna, no meg az ára – az bizony vetekedik a marha- illetve borjúhús árával. Viszont táplálkozási értékei ezekénél sokkal magasabbak!

Most már az áruházláncok folyamatosan kínálják a bárány-és birkahúst, az interneten kikereshetők (sőt megrendelhetők) a friss, vagy fagyasztott bárány- és birkahús-féleségek.

Az „Arany bárány” címkéjű termékek nagyon kapósak, bár nem a legolcsóbb húsfélék közé tartoznak. Jó lesz, ha közelebbről is megismerkedünk velük, kipróbáljuk egyszer-kétszer – legalább ünnepi alkalomra – valamelyik recept elkészítését. Nyáron pedig a bográcsban készíthető birkagulyások, paprikások főzését.

A juh húsa és tejtermékei az egészséges, ízletes táplálkozás fontos elemei

A „juh” finnugor eredetű szavunk, ami utal a juhtenyésztésünk évezredes múltjára. Őseink étrendjében a juhhúsfélékből készült ételek igen előkelő helyet foglaltak el. Elődeink nem ok nélkül kedvelték a birkahúst. Az angol, francia, olasz, török konyha a mai napig minden tiszteletet megad neki. Ki nem hallott volna a híres angol ürücombról, olasz báránysültről, a török piláfról.

A húsvét hagyományos ünnepi étele a szlovák vidékeken ma is a fiatal szopósbárány rántva, sütve, tűzdelve friss tavaszi salátával.

Amióta a török időkben azok elették a magyarok elől a juhot, a bárányt, elődeink „ráfanyalodtak” a sertéstartásra és a disznóhús fogyasztására. Ezért ma már sokan fintorognak, ha birkahúsról esik szó, vannak, akik egész életükben meg sem kóstolják. „Nem szeretem, mert faggyús, mert birkaszaga van” – szól az előítélet.

Elkészítési módok

Ennek az oka valószínű a rossz előkészítés vagy elkészítési módok. A birkahúst ugyanis jól meg kell tisztítani a faggyútól, leszedni, esetleg forró ecetes vízzel lemosni. Az öregebb állatok erősebb szagát pácolással még jobban lehet tompítani, ízletessé tenni. Sajnos, olvasóink körében a juhhús fogyasztása igen ritka, és döntő részben a birkapörkölt főzésében merül ki, holott a különböző juhhúsféleségekből nagyon sokféle és kiváló étel készíthető. A bárány elkészítése még könnyebb. Elég jó étolajjal, vajjal, vagy citrommal bedörzsölni, néhány napig érni (pácolni) hagyni – körültekintően sütni. Nagyon omlós, kímélő húsféleség.

A juh napi táplálékfelvételével a legelés folyamán gyógynövényeket is fogyaszt, amelyek az emberek ellenálló képességét is növelik a betegségekkel szemben, ha elfogyasztják. A juhhús egészséges, koleszterinmentes, és teljesen természetes környezetben fejlődik. A bárányhús gyorsítja a lép és vese működését és segíti a fogyókúrát.

A bárányhúsból készített ételek kitűnően illeszkednek a korszerű étrendbe, kifejezetten ”könnyű ételnek” számítanak. Az izomszöveti fehérjék teljes értékűek, aminosav értékük rendkívül kedvező.  Zsírtartalma igen alacsony, jelentős a vitamintartalma, és könnyen emészthető, emiatt kímélő étrendekbe és a gyerekek táplálkozásába is beépíthető. Azonban nemcsak e tulajdonságok miatt ajánlott a juhhús fogyasztása, hanem mert rendkívül ízletes és finom.

Használjunk bátran sokféle fűszert az ételek elkészítése során. A birkahúst kitűnően harmonizálhatjuk a zöldfűszerekkel – tárkony, petrezselyem, kakukkfű, kapor, borsikafű, bazsalikom, majoránna, lestyán, rozmaring – a keleti egzotikus ízekkel – szegfűszeg, curry, fahéj – valamint fokhagymával és vöröshagymával.

Köretként készítsünk vajas galuskát, rizst, petrezselymes krumplit, párolt zöldséget, tésztaféléket, bulgurt, és különböző  gyümölcsöket, zöldségeket párolva, grillezve, nyersen vagy aszalva.

Juhhús részei birkahúst
A birkahús részei

Juhhús részei: fej, nyak, tarja, gerinc-karaj, lapocka, szegy, bordák/oldalas, dagadó, fartő, comb, lábszár/csülök

Belsőségek: máj, vese, velő, nyelv, szív, tüdő

A juh-birka minden része, minden porcikája hasznosítható, a nyak, a csontok az inas porcogós részek és az apróhúsok kiválóan alkalmasak levesek készítésére.

  • Frissen sütésre alkalmas húsrészek: comb, gerinc, borda, lapocka és a felnőtt juh mája.
  • Egyben sütésre, párolásra alkalmas húsrészek: comb, gerinc, lapocka, szegy, csülök.
  • Pörkölt, gulyás, levesek és apróhús ételek készítésére alkalmas húsrészek: szegy, lapocka, nyak, húsbontáskor lehulló apróhúsok, fej, nyelv, szív, tüdő.

A juhhúsokat kor szerint és felhasználhatóságuk alapján lehet megkülönböztetni:

A juhhúsfélék közül a legkedveltebb a bárányhús.

  • Báránynak nevezzük a juhot 6 hónapos koráig. Ebben az időszakban a bárányok húsa világos rózsaszínű, felületét átlátszó hártya borítja, a fehér húsok közé sorolható. Kiválóan alkalmas sütve, rántva, paprikásnak, illetve leveseknek. A báránymáj rántva és sütve is igen ízletes.
  • A 6 és 24 hónap közötti egyedeket növendékállatoknak hívjuk, a húsuk már sötétebb színű, felülete vékony faggyúréteggel borított. Ebből a húsból még nem lehet igazán jó pörköltet készíteni, inkább levesek, gulyások, sültek kiváló alapanyaga.
  • A két évnél idősebb felnőtt állatok húsa vörös színű – a marhahús és a vadhúsok színével megegyező – felülete sárgafaggyúval borított. Ebből a húsból kiváló pörköltet, gulyást, és sülteket lehet készíteni.

A birkahúst bontásakor minden esetben fűrésszel daraboljuk, kerüljük a csontok bárdolást, és a szilánkokat.

A juhtejből készült termékek igen ízletesek és egészségesek. A magas fehérje és zsírtartalma lehetővé teszi igen sokféle és zamatos termék elkészítését. Fogyasztása révén erősödik a szervezet immunrendszere, mert rendkívül fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Közvetlenül vagy közvetve rákellenes hatást fejtenek ki és az allergiások és a tejfehérje, ill. tejcukor- érzékenyek is fogyaszthatják.

  • A juhtejből készült joghurt, kefir, gomolya, juhtúró és sajtféleségek önmagukban és ételek formájában fogyasztva is nagy gasztronómiai élményt nyújtanak. Étkezés során zöldpaprikával, paprikával, paradicsommal, új és lilahagymával, borokkal kiváló íz-harmóniát alkotnak.
  • A sajtféleségekből – kaskaval, feta, roquefort típusú nemes penészes márványsajt, parenyica –, félkemény és ízesített, ill. füstölt termékek közül mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt. A juhtúró pedig ízletes alapanyaga a közkedvelt brindzás haluskának, de nagyon finom körözött is készíthető belőle. A joghurt és a kefir pedig igen jótékonyan segíti az emésztést és az egészséges táplálkozást.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: