Bébidinnye, minitök: szingli zöldségek

minitök szinglitök Bébidinnye
A minitök

Svájcból indult el, s a modern nyugati országokban váltott ki tömeghisztéria méretű divatot az apró méretű, „egyszemélyes”, vagyis „szingli” zöldségfélék fogyasztása. Csemegekukoricából már régen a „bébi” hódít (Multina, Mini Pop F1), a szőlőszemnyi paradicsom (Tumbling Tom Red, Idyll) ugyancsak kapós – már nálunk is. Mi jöhet még? A bébidinnye? A „bébi” sárgarépa, pl. a Mingon fajta. A 10 cm-es átmérőjű fejjé fejlődő káposzta (Baby Head), a törpe karfiol (Candid Charm F1), a törpe zöldsaláta (Tom Thumb), a minitök (Baby Boo). Általában rövid tenyészidejűek, szabadföldben, vagy fóliasátorban egyaránt termeszthetők. Van kellemes ízű szinte mag nélküli, narancsszínű pici paprika is – elsősorban a gyermekeknek (Hamík).

Tumbling Tom Red
Tumbling Tom Red paradicsom

zöldségnövények egyik-másik fajtája génjeiben hordozza azt a tulajdonságot, hogy gazdaságilag hasznos részét kicsire növeszti. Ha tehát sikerül a megfelelő fajtát megtalálnunk vagy előállítanunk, nem kell az előzőekben leírt műveletekhez folyamodnunk, hogy mini terméseket fogyaszthassunk. Eddig két zöldségfajt találtak, amelynek bizonyos fajtái pici terméseket fejlesztenek. Ezek a csemegekukorica és a koktélparadicsom.

Törpe karfiol (Candid Charm F1)

A kísérletező kertészkedők beszerezhetik ezeknek a különleges, mini zöldségféléknek a kissé drágább vetőmagját is, de pl. a szokványos méretűre növő cukkinit (Bětka, Kveta, Goldline) is leszüretelhetik, amikor eléri a 10 cm-es méretet. Persze, van minifajta is, a Midnight F1. Ugyancsak vannak bébi céklafajták. De tökéletes eredményt érhetünk el akkor is, ha a normális fajtát sűrűre vetjük, s még zsengén felszedjük. A gyöngyhagyma, ha megfelelő sűrű sorokba vetjük, igazán mutatósan apró lesz. Salátákba, téli savanyúságnak egyaránt ropogós, zamatos, ízletes. Hát – tessék választani… nyárig megnő a bébidinnye is.

A cékla és a sárgarépa akkor marad pici, ha a szokásos magmennyiséggel, de sűrűbb sorokba vetjük, és nem egyeljük ki

Önnek ajánlott

Leave a Reply