Ballerina-fácskák

Eredetileg törpe növekedésű almafajták, nincsenek elágazásaik. A sűrűn álló levelek és virágok miatt azonban az egyetlen, függőleges tengelyükön, akár dézsában is kibírják egész életükben. A biztonság kedvéért azért télre a földbe kell süllyeszteni a dézsákat, hogy a finom fácskák érzékeny gyökerei meg ne fázzanak. Virágzáskor és éréskor a terasz kiemelt helyén pompázhatnak. De a kert bármely, szélmentes, napsütötte helyén jól érzik magukat. Vannak már üvegházban tartható, ősszel virágzó, tavasszal termő „Ballerina” almafajták is. Ezeknek azonban kis ecsettel, minden virágját külön meg kell porozni.

Ballerina
A Ballerina-almafa

különben Kanada a hazája ennek a különleges koronaformának, de aztán átkerült Angliába, és az egyre kisebb kertek, valamint a teraszon és erkélyen kertészkedők igényeit figyelembe véve nemesítették tovább. A Ballerina-almafa a kifejezetten kompakt növekedésével tűnik ki minden más fajta közül. Nem nő 40-50 cm-nél szélesebbre, mivel gyakorlatilag nem fejleszt oldalágakat.

Kifejlett korában a magassága elérheti ugyan a 3,5 m-t, de a vezérvessző visszavágásával egyszerűen kordában tartható. Dézsába ültetve mindenesetre nem nő olyan magasra, és amúgy is lassabb a fejlődése. Egy-egy dézsás fácskának viszont bármikor találunk egy kis helyet: bármikor letehetjük tetszetős edényben, szoliterként a bejárat mellé; és akár az erkélyen vagy a teraszon is kialakíthatunk apró facsoportot meggy- és almafákból; de akár egy alma-fasövényt is összeállíthatunk.

Alapesetben metszeni sem kell őket, hiszen nincsenek vázágaik sem. Ha a várakozásokkal ellentétben mégis hosszabbra növesztenék az oldalágaikat, akkor két-három rügyre vagy akár teljesen vágjuk vissza ezeket.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply