Mézalmácska – ehető sövény ínyenceknek

Mézalmácska
Mézalmácska
Mézalmácska

Elegáns, akár 10 m magasra is nevelhető, dekoratív lombozatú, ez a szép magyar „mézalmácska” vagy rézvörös fanyarka nevet viselő, különleges növény (Amelanchier lamarckii). A legtöbb talajban megél, de a nedves, jó vízáteresztő talajban érzi a legjobban magát, napos, vagy félárnyékos helyen. Lombozata tavasszal lilás-barna, nyáron sötétzöld, ősszel narancs, bordó és sárga színben pompázó. Lombhullató. És mínusz 25 fokig fagytűrő. Nyírott, vagy természetes sövényként igen mutatós. Sőt – kimondottan exkluzív.

Tavasszal gyönyörű, fehér virágözön borítja, amely ötszirmú, lecsüngő, fürtszerű virágzatokból áll. Termése kékeslila, ehető, rendkívül ízletes, almaszerű bogyó. Íze mézes, pikáns, különleges, amely már júniusban érik. C-vitaminban, vasban és rézben, valamint a többi ásványi anyagokban nagy gazdag. Igazi ínyencség. Vegyszermentes biogyümölcs, amely sokféle formában felhasználható, tartósítható.

Mézalmácska-fanyarka 1
Sövényként nevelhető növény

Egysoros sövényként 25 cm-es tőtávolságra ültethetjük, de ha azt akarjuk, hogy erősebben bokrosodjon, akkor tágasabb helyet adjunk neki.

Sövényként nevelhető növény, magassága elérheti a 10 métert is. Virága csillag alakú, fehér.  Lombozata tavasszal lilás-barna, nyáron sötét zöld, ősszel narancs, bordó, és sárga színekben pompázik. Öt szirmú lecsüngő fürtszerű fehér virágzata általában áprilisban nyílik. Termése ízletes, vitamin- és ásványanyag tartalma magas. Gyümölcse sokféle formában tartósítható, felhasználható.

mézalmácska
A mézalmácska gyümölcse

Remekül megállja a helyét az előkertben és az utcafronton is, de magas díszítőértéke miatt sokan szoliternövényként is ültetik. Emellett fának vagy nyírott, esetleg természetes sövénynek is nevelhető. Sőt, ha elég kreatív a tulajdonos, akár több formájában is megjelenítheti a kertben. Az utcán szüretelhet a sövényről, a kerítésen belül pedig leszedheti az érett mézalmácskákat a fácskáról.

Önnek ajánlott

Leave a Reply