Eurostat: Akár egymillió lakossal is csökkenhet a népesség

Eurostat
Az Eurostat az EU statisztikai hivatala nemrég nem éppen derűlátó előrejelzést közölt. Az évszázad végére Szlovákiának több mint egymillió lakossal csökkenhet a népessége, mindeközben elképesztően gyors tempóban el is öregszik az ország lakossága. A statisztikusok számai alapján nehéz időskor várhat a mai fiatalokra.

Az előzetes becslések szerint az Európai Unióban található 1216 régió (NUTS 3) kétharmadának (802) népessége csökken majd 2050-re a 2019-es adatokhoz viszonyítva, mindössze egyharmaduk (414) esetében számítanak népességnövekedésre a statisztikusok.

Nem lesz minden uniós tagállamban egyforma a népességcsökkenésre mértéke. Az előrejelzések szerint például 2050-re Lettország és Litvánia összes régiójában csökken majd a lakosok száma a 2019-es szinthez képest, a legtöbbnél akár 20 százalékos is lehet a népességfogyatkozás. Nem lesz jobb helyzetben Bulgária, Észtország, Románia, Szlovénia és Szlovákia, ahol egy-egy régióban várható csak a népesség növekedése. Csehország, Görögország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Portugália és Finnország régióinak túlnyomó többségében is csökken majd a népesség.

Eurostat
(Bumm)

Mi vár Szlovákiára?

Szlovákiában Pozsony megye lehet az egyetlen olyan régió, ahol népességnövekedésre van kilátás az elkövetkezendő évtizedekben. 2050-re csaknem 120 ezer fővel többen élnek majd a fővárosban és környékén, ezzel szemben Nyitra megye csaknem 110 ezer lakost veszít majd ebben az időszakban. Emellett a várakozások szerint Besztercebánya és Trencsén megyében csökken majd a legjelentősebb mértékben a populáció.

Eurostat

20 százalék feletti népességnövekedést jeleztek előre 2050-re Izland, Luxemburg és Írország összes régiójában. A statisztikusok becslései szerint emellett kisebb mértékben ugyan, de emelkedik majd a lakosok száma Liechtenstein, Norvégia és Ciprus mindegyik régiójában.

 

 

EurostatTovábbi információk

Eurostat
Korfa

A  cikkben bemutatott adatok a NUTS (a statisztikai célú területi egységek nómenklatúrája) 2016-os változatán alapulnak. A NUTS 3. szintre besorolt 1169 régiót, valamint az Európai Bizottság és az EFTA-országok által elfogadott 47 statisztikai régiót (SR) tartalmazza. Az EUROPOP 2019 szubnacionális szintű előrejelzések a NUTS 3. szintű régiókra készültek, valamennyi EU- és EFTA-országra vonatkozóan, és összhangban vannak a nemzeti szintű népesség-előrejelzésekkel, kiindulópontként a 2019. január 1-jei népességi adatokat használva. Az Eurostat népesség-előrejelzései a termékenység, a halandóság és a nettó migráció jövőbeli alakulására vonatkozó feltételezésekből származnak.

A népesség-előrejelzések olyan „mi lenne, ha” forgatókönyvek, amelyek egy sor feltételezés alapján követik a népesség alakulását. Emiatt a népesség-előrejelzések nem tekinthetők valós előrejelzéseknek.

Önnek ajánlott

Leave a Reply