Mi az a delta és a delta plusz variáns?

delta plus covid

Mi az a delta és a delta plusz variáns? A vírus terjedése során, ahogy a vírus alkalmazkodik a környezethez jönnek létre a mutációk. Az Egészségügyi Világszervezet a  WHO javaslatára a mutációkat a görög ábécé betűivel jelöljük, és nem annak az országnak a nevével, ahol először felbukkant. A földrajzi név ugyanis megtévesztő lenne, hiszen a variánsok gyorsan terjednek el a kontinensek között, így hamis biztonságérzetet keltene azokban, akik azt hinnék, hogy csak a keletkezési helyén okoz gondot egy-egy mutáció.

A delta variáns Indiában jött létre. A milliárdos népességű országban nagyon kevés vakcina állt rendelkezésre az oltási programhoz, így a vírus a nagy populáció körében, gyorsan terjedhetett, és közben kialakult egy, a korábbinál fertőzékenyebb, de nem halálosabb mutáns. A vírus számára ugyanis a gyors elhalálozások nem jelentenek jövőt, mivel az szaporodni szeretne.

Ha egy vírus terjedését nem sikerül megfékezni, a mutálódás folyamata nem áll meg ott sem, ahol már létrejött egy újabb variáns, így a fertőzékeny deltához képest Indiában kialakult egy még fertőzőképesebb variáns, a delta plusz.

Mennyire terjedt el ez Európában?

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) előrejelzései azt mutatják, hogy a delta variáns augusztus végéig a kontinensen az összes covidos eset 90 százalékát teheti ki vagyis a prognózis a jelenlegi brit helyzethez hasonlót vetít elő Európára. A stockholmi székhelyű ECDC szakértői abban is biztosak, hogy a jelenlegi járványügyi korlátozások enyhítése „a napi esetek gyors és jelentős növekedéséhez vezethet minden korcsoportban”.

Ugyanazok a tünetek?

A hírhedt száraz köhögésen, továbbá az íz- és szagvesztésen kívül egyéb tünetek is jelentkezhetnek, amelyek a koronavírus delta variánsával alakulnak ki. Tim Spector professzor, aki az Egyesült Királyságban vezeti a Zoe Covid-tünetvizsgálatot, elmondta, hogy a legjellemzőbb tünetek most a fejfájás és az orrfolyás a deltás fertőzötteknél. Egy YouTube-videóban azt is elmondta, hogy a betegség „másképp viselkedik most”, és inkább hasonlít „súlyos megfázáshoz a fiatalabb népesség körében”.

Ez azért vet fel problémát, mert nem erre nem figyelnek az emberek, az enyhe tünetektől nem tartanak: „Az első számú tünet a fejfájás, majd torokfájás, orrfolyás és láz” – tette hozzá a professzor.

delta plus covid
Covid-19 vakcinát kap egy lakos a Jammu Oltási Központban. PTI fotó

Mi a delta plus?

Az emberek még meg sem ismerték a delta-változat kifejezést, és máris új variánst azonosítottak az indiai tisztviselők: a delta pluszt. Rövid időn belül már távoli országokban is megjelent a mutáns, most az Egyesült Királyságban mutatták ki 42 páciensnél. Egyelőre keveset tudni arról, hogy van-e eltérő hatása a deltához képest, annyi bizonyos csupán, hogy a delta plusz fertőzékenyebb variáns.

Mit tehetek?

Mivel az EU-ban engedélyezett védőoltások hatásosnak bizonyulnak a variánsokkal szemben is, a két dózis, illetve az egydózisú vakcinák beadása a védekezés legkönnyebb és leghatékonyabb módja.

Önnek ajánlott

Leave a Reply