Egy marék friss gyümölcs…

Milyen gyümölcsöket ehetnek nyáron a cukorbetegek? A nyári hőségben aligha akad finomabb fogás néhány frissen szedett, lédús gyümölcsnél. Cukorbetegség esetén azonban be kell tartanunk néhány szabályt, ha gond nélkül szeretnénk élvezni a forró évszak ízeit.

A cukorbetegek pontosan tudják, mennyire fontos, hogy mikor és mennyi szénhidrátot juttatnak a szervezetükbe. Habár a szénhidrátok testünk egyik legfontosabb energiaforrásai, mivel azonban az emésztés során minden szénhidrát egyszerű cukorrá bomlik le, így diabétesz fennállása esetén nagyon oda kell figyelni a bevitelre. Általában véve a gyümölcsök, illetve bizonyos zöldségek esetén is számolni kell a szénhidráttartalommal, ráadásul az előbbiek a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartoznak.

gyümölcs
Foto: Pixabay

Számukra mérvadó az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közel három évtizede közzétett ajánlása, amely napi mintegy 40 dekagrammnyi zöldség és gyümölcs elfogyasztását javasolja. A WHO szerint ekkora mennyiséggel már jelentősen csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke, illetve az elhízás kockázata. A tudományos társaságok ajánlásai is ekkora, vagy ennél valamelyest nagyobb napi bevitelt javasolnak.

Ezt a mennyiséget úgy el kell beosztaniuk, hogy arányaiban több zöldség szerepeljen az étrendjükben, mint gyümölcs, illetve hogy ne egyszerre fogyasszák el az ajánlott mennyiséget, hanem arányosan felosztva azt az egyes étkezések között. A reggeli és kora délelőtti órákban, illetve késő este pedig érdemes kerülni a gyümölcsök fogyasztását.

A gyümölcsök szénhidráttartalma

Fontos megemlíteni, hogy a gyümölcsöket, összetételük alapján, rendszertanilag a friss, lédús gyümölcsök (például alma, cseresznye, málna) és a száraztermésű, héjas gyümölcsök (például dió, mogyoró) csoportjába soroljuk. Ennek megfelelően kémiai összetételük, tápanyagtartalmuk is különböző: előbbi csoport tagjainak szénhidráttartalma 2-25 százalék között mozog, míg a száraztermésű gyümölcsök cukortartalma ennél jóval alacsonyabb, 10 százalék körüli.

Gyümölcsök, amelyeknek 10 dekagrammjában…

  • 7 gramm vagy annál kevesebb a szénhidrát a következőkben:
  • alma, citrom, grapefruit, málna, földieper, szeder, görögdinnye, ribiszke;
  • 8-10 gramm a szénhidrát az alábbiakban:
  • egres, birsalma, őszibarack, sárgabarack, nektarin, sárgadinnye, narancs;
  • 11-15 gramm a szénhidrát ezekben a gyümölcsökben:
  • cseresznye, meggy, kivi, körte, mandarin, szilva, áfonya;
  • 15 gramm vagy annál több a szénhidrát a következőkben:
  • szőlő, banán, datolyaszilva, gránátalma, mangó.

Az adatok tisztított mennyiségre vonatkoznak, vagyis például a barackot mag nélkül, a dinnyét héj nélkül kell számítani.

A gyümölcsöket lehet egy-egy étkezés befejező fogásaként, desszertként enni, de fogyaszthatók önállóan, délutáni kisétkezésre is. Érdemes egészben, azaz darabolás, pépesítés, turmixolás nélkül tálalni ezeket, hiszen ezek a konyhai eljárások mind-mind emelik a glikémiás indexet, azaz gyorsítják a szénhidrátok felszívódását. Egy-egy étkezés alkalmával maximum két adag gyümölcs elfogyasztása javasolt. Egy adag egy maréknyi málnának, meggynek vagy egy ökölnyi méretű almának, narancsnak felel meg. Ettől függetlenül érdemes minden gyümölcsöt legalább egyszer lemérni, majd kiszámolni, hogy pontosan mekkora adag fogyasztható egy-egy étkezés alkalmával.

gyümölcs
A cukrozott befőtteket, lekvárokat jobb, ha kerüljük

A cukrozott befőtteket, lekvárokat, aszalt gyümölcsöket, gyümölcspépeket és gyümölcsleveket mindenképpen jobb, ha kerüljük. Számolni kell továbbá azzal a ténnyel is, hogy minden ember más, így az ajánlott mennyiségek is eltérhetnek. Fontos tehát egy dietetikus szakember segítsége, aki személyre szabott tanácsadás során az egyéni paraméterekhez, adottságokhoz, szükségletekhez mérten alakítja ki a diétát.

A legtöbb cukorbeteg utálja a méricskélést. A legjobb „mértékegység” a saját markunk. Amennyi abba belefér (mag, héj nélkül) annyi legyen a napi adagunk. Ebből kiindulva megérezzük, frissít-e, nem serkenti-e túlságosan az emésztést, egyáltalán – milyenek a hatásai. Ha étvágyunknak megfelelően, állapotunkra való tekintettel egy-egy kanálnyi száraz gyümölcsöt is adunk a megfelelő mennyiséghez – nem lesz gondunk a friss, lédús finomságok miatt!

Önnek ajánlott

Leave a Reply