Miért jobb (drágább) a tönkölybúza?

tönkölybúza

A tönkölybúza (Triticum aestivum spp.spelta) a mai búza őse. Legrégebbi (mintegy 5 ezer éves) maradványait a Nílus völgyében találták meg. A betegségekkel szemben ellenálló, a zord időjáráshoz is alkalmazkodik. Kiváló élettani és tápértéke van. A (nyolcból) hét létfontosságú fehérjeépítő elemből sokkal többet tartalmaz, mint a többi búzafajta. Vitamin- és ásványianyag-tartalma is a leggazdagabb.

tönkölybúzaA tönkölybúza lisztje segíti az idegrendszer működését, B1, B2, B5, B6 és E-vitamint, béta-karotint, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket, fehérjét, rostokat, foszfort, szerves sókat tartalmaz. Ebben van a legtöbb esszenciális aminosav is. Magas a kovasav-szintje, amely által a hajat erősíti, a bőrt regenerálja.

A hagyományos gabonaféléknél kisebb szénhidrát- és rosttartalmának köszönhetően, valamint kedvező glikémiás indexe miatt cukorbetegek étrendjébe jól beilleszthető.

Természetes módon (műtrágyák, vegyszerek nélkül) termesztik, tehát terméshozama jóval alacsonyabb, mint a modern búzafajtáké, ezért drágább.

tönkölybúza
tönkölybúza

Nyáron meleg és száraz, rendszerint meszes, részben nehéz agyagos és vályogos talajokat kedveli. A hidegre a többi búzafajnál kevésbé érzékeny, ezért vethetik magasabb fekvésű helyeken kb. 900 m tengerszint feletti magasságig. Ma már csak ritkán termesztett őszi gabona.

A tönkölykorpa magas rost- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően fontos étrend-kiegészítő. Tehetjük joghurtokba, de főzelékeket, habart leveseket is gazdagíthatunk vele, használhatjuk panírozáshoz, kenyerek, illetve sütemények készítéséhez.

A búza nemesített, génmanipulált változatai egyre többeknél okoznak allergiát. A tönköly ebben az esetben tökéletesen alkalmas a búza helyettesítésére. A lisztérzékenységben (cöliákia) szenvedők azonban nem fogyaszthatják, mert jelentős mennyiségben tartalmaz glutént. A búzával ellentétben a tönkölyallergia előfordulása igen csekély, csak azoknál észlelték, akik erős allergén eredetűbőrgyulladásuk miatt búza helyett hónapokig csak tönkölyt fogyasztottak.

A bőrgyógyászok bőrápoló hatása miatt és idült bőrgyulladások (neurodermitisz) gyógyítására javasolják a tönkölybúzás étkezésre való átállást.

Önnek ajánlott

Leave a Reply