Ha elverte a jég…

jégesők

Ma már, a televízió jóvoltából, egyenes adásban láthatunk, nézhetünk mindent. A természeti katasztrófákat, a nyári felhőszakadások, jégesők, okozta károkat. A kertészkedők kétségbeesett, tanácstalan arcát, ahogyan a jégtől földbe tiport, már szépen termő paradicsom, paprika töveit terméseit, a talajból kimosott, érni kezdő burgonyát nézik. Mit tehetnek, hogy valamit még megmentsenek abból, amit elültettek, elvetettek?

jégesők
Ha elverte a jég…

Miután fölbecsülték jégesők okozta kárt (sajnos, biztosítás ilyen károk ellen kicsiben nemigen köthető), ne hagyják a kertben, az ágyásokban száradni, vagy rothadni a zöldségféléket, fák alatt a gyümölcsöt. Össze kell gyűjteni, legalább takarmányként hasznosítani, vagy a komposztra kell tenni, amit lehet. A megtépázott gyümölcsfaleveleket, fákon maradt gyümölcsöt réztartalmú szerekkel meg kell permetezni, nehogy a sérüléseken keresztül gombabetegségek támadják meg.

Mit tehetünk jégesők esetén?

A zöldségfélék letört, zilált lombozata közül (paradicsom, paprika), viszont inkább vágjuk ki azokat, amelyek elszáradnának. Aki időben készített csalánból folyékony növényi trágyát, az 1 :10 hígításban megöntözheti vele a zöldségféléket. Védi is, táplálja is őket. Ha a póréhagyma sorokat kimosta a földből a felhőszakadás, visszaültethetjük, feltöltve melléjük a földet. Attól függ, milyen a kert, a kárt szenvedett terület fekvése. Ha alacsonyabb fekvésű, mint a többi, körülötte lévő, akkor vizenyőssé, iszapossá válhat a talaj.

Szõlõsardó, 2019. augusztus 14.
A jégverésben tönkrement veteményes MTI/Vajda János

Ásással ne kísérletezzünk. Tovább rontaná az amúgy is megbolygatott talajstruktúrát. Inkább mészpor, vagy komposzt kiszórásával, földbe gereblyézésével próbáljuk a felszínt, s az alatta lévő rétegeket is helyreállítani. Ha magasabb fekvésű, akkor kimoshatja a heves zápor, a kerten áthömpölygő víz a termőtalajt a vetemények közül. Ennek a feltöltése, a komposzttal kevert földkeverék elegyengetése, kemény munka, de e nélkül nemigen folytathatjuk a zöldségtermesztést. Az is előfordulhat, hogy más kertekből, szántóról hordalékot hoz a víz szépen művelt, gyomtalan kertünkbe. És azt vesszük észre, hogy sűrűn növő gyom borítja ágyásainkat. Gyomirtó szerek alkalmazása nélkül nemigen boldogulunk.

Próbáljuk a már ajánlott, környezetkímélő, ún. biológiai szereket alkalmazni. A talaj termőképességének helyreállítása után még pótolhatjuk a vetemények nagy részét. Vethetünk eltevési uborkát, téli és őszi retket, salátaféléket, brokkolit. Ültethetünk kint telelő póréhagymát, őszi káposztaféléket, karalábét.

https://youtu.be/7V2U5qqBSx8

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: