Alma a fa alatt…

almafa

Akár nyári piros alma, s megérett, azért hullott le a földre, akár későbbi érésű, de leverte a szél, az eső, ne hagyjuk tönkremenni. Mivel hosszabb tárolásra nem alkalmas, a javát 2-3 nap alatt fogyasszuk el. Ha sok van belőle, és szép is, érdemes a piacra vinni (most igazán jó ára van!). De ha erre nincs lehetőség, legalább reszeljük le rétesalmának, s akár nagy uborkásüvegekbe tömködve, kis szalicillal keverve, vagy a nélkül, csírátlanítsuk és tegyük el télire. A héjából, a csutkájából, a kissé ütődött példányokból pedig készítsünk almaecetet. Univerzális gyógyszer, lázcsillapító, gyulladáscsökkentő, köhögést szüntető és fogyást segítő csodaszer.

fertőzöttA tisztaság roppant fontos: ha hibás gyümölcsöt dolgozunk fel, akkor még nagyobb figyelmet kell rá fordítani! A gyümölcsöt többször is mossuk meg, alaposan távolítsuk el a szennyeződéseket, ha szükséges, hámozzuk meg. A hibás részeket és magházat gondosan nyessük ki. Olykor hosszadalmas munka, de megéri foglalkozni vele.

Többségük fertőzött

Ha megvizsgáljuk a gyümölcsfa koronája alatt a földön heverő, többé-kevésbé kifejlett, éretlen gyümölcsöket, akkor azt tapasztaljuk, hogy többségük fertőzött valamilyen állati kártevő, többnyire molyok által. Ha ezeket a gyümölcsöket nem szedjük össze, akkor a kártevők kirajzanak belőlük, és elszaporodva veszélyeztetik a következő évi gyümölcstermést. Az összeszedett hullott gyümölcs gazdaságosan nem hasznosítható sem házi feldolgozásra, sem pálinkafőzésre. Nem ajánlatos a fertőzött hullott gyümölcsöt a komposztra se dobni. A legegyszerűbb a fertőzött gyümölcstől úgy megszabadulni, hogy két ásónyom mélyre elássuk.

Close

Hazánkban az Amerikából származó Close fajtájú alma érik legkorábban. Gyümölcse közepes méretűnek számít, vékony, sima héja élénkpiros színű, enyhén viaszos bevonatú. A Close almafajta fogyasztása azoknak ajánlott, akik szeretik a kissé savanykásabb ízű almát. Június végén kezdődik meg az érése, ami akár 3-4 hétig is eltarthat, így szedése körülményes, több menetben történik. A Close fajtájú alma fája közepes növekedésű, felfelé törő. Hátránya, hogy későn fordul termőre és termésmennyisége is csak közepesnek mondható.

Önnek ajánlott

Leave a Reply