Árvíz, belvíz, tanulságokkal

belviz

Levonultak a nagy vizek, talán még a belvíz iszapja nem száradt ki egészen. A hátrahagyott hordalékok, károk eltakarításán legalább túl vagyunk. De azért továbbra is bennünk bujkál az aggodalom, vajon mikor ismétlődhet meg a mostanihoz hasonló helyzet.

Mit tegyünk, hogy megvédjük, ami a miénk?

Sajnos, számolnunk kell vele, hogy az úgynevezett ezeréves meg százéves vizek akár négy-ötévenként ránk törhetnek. Nem felesleges fáradság a telkünket, a családi házat, az udvart, a kertet megfelelően megválasztott irányú és mélységű árkokkal körbeárkolni, s ezeket folyamatosan tisztán tartani. Ahol olyan a kert, a telek fekvése, hogy hónapokon keresztül ott áll rajta a belvíz, az igényesebb, drágább megoldás a tartósabb: alagcsövezéssel elvezethető onnan az időközönként – akár minden ősszel, vagy tavasszal – feltörő talajvíz.

A pincékbe, vízaknákba beszivárgó víz, a talajszint alá épített garázsokat elöntő eső-vagy belvíz elvezethető szivattyúzással, azonban, ha az azt körülvevő talajban magasan áll a víz, akkor ezzel nem sokat érünk el, a kiszivattyúzott helyébe tovább nyomul (mint a közlekedő edényekben) a kinti, földfelszín alatti, túl magasan álló víz.

Ami a fákat, növényeket illeti, minél hosszabb ideig tart a vízborítás és minél magasabban marad vízzel telített a talaj, annál nagyobb lesz a kárunk. A növények gyökerei ugyanis elpusztulhatnak az oxigén tartósabb hiánya miatt.

Fertőtlenítés

belvizHa gyorsan levonult a víz, a kert, az udvar talajának fertőtlenítése általában nem szükséges, mivel megvan a természetes öntisztuló képessége. Amennyiben mégis nagynak érezzük a kockázatot, a talaj felszínét négyzetméterenként 5 liter 10 százalékos klórmészoldattal vagy 20 százalékos mésztejjel locsoljuk be. Ezt követően 10 cm mélyen forgassuk át a talajt, majd ismételjük meg a fertőtlenítést.

Az ereszcsatornák állapotát se hanyagoljuk el. És a lezúduló, felhőszakadásszerű esőkből, gyűjtsünk össze, amennyit csak lehet. Hordók, dézsák, régi kádak mind alkalmasak erre a célra, ha a csurgásba állítjuk őket, vagy gumitömlőkkel az ereszcsatornák alatt álló edényekből a többibe is átfolyatjuk ezt az öntözésre kiválóan alkalmas „égi áldást”.

Nagy szükségünk lehet még rá. Ahogyan az utóbbi években tapasztalhattuk, az esős időszakokat perzselő kánikula követi. És a most elültetett, elvetett zöldségfélék öntözésére igencsak sok gondot kell majd fordítanunk. Erre a legjobb a langyos esővíz. És nem is kerül pénzbe. Csak sok-sok munkába. De hát – a kertészkedés ezzel jár.

Önnek ajánlott

Leave a Reply