Augusztusi tennivalók

A legkorábbi tavaszi hónapokban sincs annyi munka – betakarítás, ősziek ültetése, vetése, a tárolás előkészítése – , mint ilyenkor, augusztusban. A legjobb, ha sorra vesszük mik a legfontosabb tennivalók:

 • A nyári évelők még virágoznak, de már kezdődik az ősziek virágzása is. A legtöbb a sárga számtalan árnyalata, de a színek egész skáláját felvonultatják a nyári virágok.
 • Most ültethető az áprilisban virágzó, páratlan szépségű császárkorona. A félárnyékos, tápanyagokkal jól ellátott,, meglehetősen nedves, vízáteresztő talajt kedveli.
 • A lombhullató és örökzöld sövények ez évi hajtásait erősen vissza kell vágni. Ilyen metszést igényel a borbolya, bükk, gyertyán, lonc, fagyal, galagonya, homoktövis.
 • A tűlevelűeket (pl. tiszafa, duglászfenyő, lucfenyő) csak akkor vágjuk vissza, ha a szükséges magasságot túlnőtték.
 • Fenyőfélék átültetéséhez legkedvezőbb idő augusztus második fele. Nagyobb fákat jó, ha egy évvel korábban kezdjük előkészíteni az átültetésre. De vigyázat: a nagy erdei fenyőt, jegenyefenyőt, oszlopos borókát nem lehet többé átültetni.
 • A gyökérgolyvával fertőzött káposztaféléket könnyen felismerhetjük. Óvatosan szedjük fel, semmisítsük meg. A fertőzött területet terítsük be humusszal, s ne ültessünk arra a helyre legalább két évig káposztaféléket.

Hagyjuk a szárukon megérni a tökfélék legszebb példányait, hogy magot foghassunk belőlük. (Feltéve, hogy nem hibrid fajták. Ezekre a vetőmag tasakján „F” megjelölés hívja fel a figyelmet.)

Ha nyáron kevés sárgarépánk termett

Vannak már olyan rövid tenyészidejű sárgarépa fajták, amelyeknek  a magját általában „korai” megjelöléssel forgalmazzák. Tenyészidejük 85 nap. Ilyen a Karnavit, vagy a Rondo vethető.

Augusztus közepéig még kisebb ágyásokba, ritkább sorokat képezve, nyugodtan elvethetők. Ha október végéig enyhe marad az időjárás – az utóbbi évek alapján nagy esély van erre -, akkor a répa eléri a megfelelő nagyságot. Ha még szüksége van egy-két hétre, a gyengébb fagyok ellen fátyolfóliával védhető.

Mezei pocok invázió

Augusztusi tennivalók
Mezei pocok

Az idén nem várta meg az őszi hónapokat, már a nyár folyamán annyira elszaporodott, hogy nyugodtan nevezhetjük inváziónak a mezei és a kerti veteményekben várható pusztításukat. A mezei pocok (Microtus arvalis) az emlősök osztályába, a rágcsálók rendjébe, az egérfélék családjába tartozik. Egyes szakkönyvek szerint 9-12,5 cm-esre nő, farka 3-4,5 cm. A legújabb mérések szerint azonban teste eléri akár a 20 cm-t is, farka ennek a felét. Évente hétszer fial 4-12 kölyköt. Életfeltételeinek kedvező időjárás esetén, ez óriási szaporulat. Az idei évben az enyhe, csapadékmentes tél, a hosszantartó tavaszi szárazság, nyári kánikula következtében „tetőzhet” a mezei pocok túlszaporodása. Jó, ha tudjuk, hogy ez a szokatlanul nagy egyedsűrűség megemeli adrenalin-szintjüket, viselkedészavarok lépnek fel náluk. Mivel megszűnik a szükséges territóriumuk megőrzésének lehetősége, stressz lesz úrrá rajtuk. Többet tartózkodnak a talaj felszínén, mint önvédelmük szempontjából előnyös lenne. Lakott területekre is behatolnak. Tehát könnyű célpontokká válnak. Túlszaporodásukat robbanásszerű pusztulás követi – a szakirodalom szerint.

A globális felmelegedés viszonylatában azonban még nincsenek tapasztalataink e rágcsálók kártételéről, viselkedéséről. A gyümölcsösből és a konyhakertből járataik alapos beöntözésével is elriaszthatjuk őket. Számtalan ultrahang alapú, elektronikus, napelemre működő riasztót is kínálnak a szaküzletek. Vannak speciális csapdák, illatkúpok, mérgező csalétkek. Aki olcsón akarja irtani e kellemetlen kártevőket, az a járatokat bottal, vasrúddal feltúrja, vagy elgázosítja (erre is van „pocokpirula”). Egyelőre ilyen lehetőségek közül választhatunk. A következő évre gondolva, majd ősszel kell alaposan szétnéznünk a házunk táján, s ekkor ültethetünk olyan növényeket, amelyeket a mezei pocok elkerül.

A legillatosabb virágok

Csillagjázmin

Számunkra a legkellemesebb illatúak a mi, mérsékelt égöv alatt nyíló virágaink. Az ibolya, a gyöngyvirág, az orgona, a rózsa. De a hársfa, vagy az akác virágának illata is sokak számára kedves. Ma már azonban nyitva a világ, eljuthatnak hozzánk más égtájak különlegességei, s mi is eljuthatunk bárhová. A mediterrán tájakat, a szubtrópusi erdőket, vagy a trópusok növényzetét is megcsodálhatjuk. A világ legbódítóbb illatúnak számító virágai közül is választhatunk olyat, amely télikertünkben jól érzi magát. Persze, jó, ha tudjuk, nem vált-e ki családunk tagjaiban allergiát, nem okoz-e erős fejfájást a szokatlanul intenzív illat, amilyet például a magyallevelű illatcserje (Osmanthus), vagy a mosolyvirág (Michelia figo) áraszt.

 1. A csillagjázmin (Trachelospermum jasminoides) Olaszországból származik. Örökzöld futónövény. Mérgező. De illata kellemes, nem fejfájdítóan erős. Egyre melegedő éghajlatunk alatt jól érzi magát, akár kisebb télikertben is átteleltethető.
 2. A hawai rózsa, frangipáni (Plumeria rubra) a trópusi világ egyik legismertebb virágcsodája. Illatos, fehér vagy rózsaszín virágaiból fonják a hawai lányok a vendégköszöntő virágfüzért. Nálunk télen lehullajtja a leveleit, s öntözés nélkül kell hagyni, mint a kaktuszt.
 3. A himalájai gyömbérliliom (Hedychium) egyéves korában, 1 m-es száron hozza 30-40 cm-es virágfüzéreit. Minden bimbója egyszerre nyílik. Sárga, pillangószerű szirmai közül hosszan előrenyúlnak sötétpiros bibéi és porzói. A középkorban az emberi életet sem kímélték, hogy megszerezzék a virágok legszebbikének tartott, különleges gyümölcsillatú virágot. Nálunk is jól érzi magát. Nem kényes, ha megfelelő talajban, hőmérsékleti igényeit figyelembe véve nevelik.
 4. A mirtusz (Myrtus communis) nem idegen számunkra, hiszen elég közelről, a mediterrán tájakról származik. Nemcsak fűszeres illatú virágai gyönyörűek, fiatal levelei is kellemesen fűszeresen, frissen illatoznak. Fűtetlen télikertekben átteleltethető.

Őszi, téli, tavaszi szedésre

 • A jól fellazított, elgereblyézett talajba most kell palántázni a karalábét. A gyorsan növő fajták októberre szép, zsenge húsú gumót fejlesztenek. (Tőtávolság 30 cm.)
 • Október elején, közepén szedésre érik a karfiol, ha most palántázzuk. (60×60-70 cm-es tőtávolságra.)
 • Téli szedésre ültethető a hónap első felében a leveleskel. Részesítsük előnyben az alacsonyabb fajtákat. (Tőtávolság 50×35-40 cm.)
 • Ültessük 10 cm mély barázdába a póréhagyma palántáit. Ősz végéig fokozatosan feltöltjük a palánták körül a földet. Májusig szépen megnő. (Sor-és tőtávolság 40×12 cm.)
Augusztusi
A galambbegysaláta

A galambbegysaláta

 Sokkal több vitamint, ásványi anyagot és illóolajat tartalmaz, mint a fejes saláta. Fűszeres ízű, könnyen emészthető, idegnyugtató. Napos helyet, nem túl nedves talajt, mérsékelt tápanyag-ellátást igényel. Jobb a humusz, illetve komposzttrágya, mint a műtrágya, ebből is csupán annyi, hogy ne növelje túlságosan a levelek nitrát-tartalmát. Őszi szedésre augusztus közepéig, téli szedésre ezután vetjük. Előnyös, ha 12-15 cm sortávolságra vetjük, leveleskel, vagy bimbóskel közé. A mag vetésmélysége 1-1,5 cm. Ha a sorokat 6-7 napig réselt fekete fóliával takarjuk, jobb csírázásra számíthatunk, mert a galambbegysaláta sötétben csírázó.

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply