Érdemes vetőmagot gyűjteni?

vetőmagot gyűjteni

A szakboltokban árusított, tasakos csomagolású, vagy kimért vetőmagok egyik fő jellemzője a fajtaazonosság. A kezdő kertészkedő viszont csak azt látja, milyen drágán adják…

Az önmegporzással létrehozott utódok eleve hasonlóak elődeikhez (paradicsom, uborka, tök), ha a bibét a saját virágban termelt pollen porozza be. Érdemes-e tehát vetőmagot gyűjteni? A tökfélékből gyűjthető vetőmag, a paradicsomból azonban, ha túl különleges, illetve legújabb (F) hibrid fajtáról van szó, nem érdemes, mivel nem viszi tovább a kifejlesztett tulajdonságokat.

Az idegen megporzást igénylő fajták tulajdonságai is megváltozhatnak, mivel a kölcsönös megporzáskor a bibére vagy a nyitvatermők magkezdeményére más virágban termett pollen kerül.  Pl. a paprika csípőssé válhat, vagy elveszítheti csípősségét. Az ilyen magvakból kifejlődő utódok tulajdonságai nem egyöntetűek, hanem sokfélék. Ez jó a faj alkalmazkodóképessége tekintetében, de nem jó, ha azonos tulajdonságú növényekhez szeretnénk jutni, mint amelyekről a magokat gyűjtöttük.

Érdemes-e – és miből – vetőmagot gyűjteni?

A nemesítők évről-vére új fajtákat állítanak elő, a divatos, a különleges, látványos növények a heterózis nemesítés eredményei. Ez a két szülővonal keresztezését követően létrejövő nemzedék kiemelkedő értékekkel bír.  Ám ha magjukat újra elvetjük, akkor a szülőfajtára visszaütő, nem egységes állományt kapunk. Ennek lényege a növénynemesítők hasznának a védelme, hogy a heterózis fajták vetőmagját minden évben meg kelljen vásárolnunk, mivel az anya- és apavonal fajtaösszetétele titkos. Ám az így, szakszerűen forgalmazott, kinemesített növények vetőmagjából kikelő növények biztosan egyöntetűek lesznek.

A saját gyűjtésű, kertünkből származó magvak nagy valószínűséggel kevésbé lesznek fajtaazonosak, de különbözőségük előnyös lehet, ha akadnak közöttük betegségekkel szemben ellenállóbb tövek. Újabban az apró, ún. cherry-paradicsomok magját gyűjtik, majd mosva, szárítva – ültetik el a kicsiben kertészkedők. Sőt – állítólag, sokan egyszerűen az ágyás felső rétegébe tapossák a leérett apró terméseket, s azok ott vígan áttelelnek, majd ha eljött az ideje, fagyok múltával kikelnek, s szépen kifejlődnek.

Önnek ajánlott

Leave a Reply