Mire jó a gyümölcsecet?

almaecet

Nemcsak almából, hanem körtéből, ringlóból, birsalmából is készíthetünk gyümölcsecetet, ugyanolyan eljárással, mint az almaecet készül.

Almaecet készítése:

5 literes uborkásüvegbe 1 kg (héjastól, csutkástól) lereszelt, vagy összemixelt almát teszünk, felöntjük tiszta ivóvízzel úgy, hogy egy tenyérnyi rész maradjon az üvegben, hozzákeverünk 2 dl mézet, vászonnal lekötjük, s 21-23 C fokos meleg helyre állítjuk. Néhány nap múlva forrni kezd. Gyakran megkeverjük. Amikor lassul a forrása, s egyre vastagodó réteg (ecetágy) képződik a tetején, kissé hűvösebb helyre állítjuk, már nem kevergetjük. 6-8 hét múlva letisztul. Óvatosan leemeljük róla az ecetágyat, s üvegekbe fejtjük a tiszta ecetet.

  • almaecet Felgyorsítja az anyagcserét, ha naponta kétszer, reggel és este megiszunk 2 dl vizet, amelyhez 2 kiskanálnyi almaecetet kevertünk.
  • Megszünteti a torokkaparást, száraz köhögést, ha 2 dl vízhez 2 kiskanálnyi almaecetet, s ízlés szerint mézet keverve, lassan megiszogatjuk.
  • Csillapítja a lábfájást, lábduzzadást, ha lábfürdőt veszünk almaecetes vízben.
  • Megszünteti a lábizzadást, gombásodást, ha 1 dl almaecettel készítünk lábfürdőt.
  • Enyhíti a visszeres gyulladásokat, ha finoman a fájó részekbe dörzsöljük az almaecetet.
  • A rovarcsípések okozta viszketést is csillapítja, s megszünteti az almaecetes bedörzsölés.

Gyomirtás ecettel

Földünk legkülönbözőbb tájain sok biokertész már régóta alkalmazza természetes gyomirtóként az ecetet. Nyilván nem volt türelmük kivárni, amíg hozzáférhető árakban, valóban megfelelő környezetkímélő gyomirtók kerülnek eladásra. Most végre tudományos kísérletek is alátámasztják az ecet gyomirtó hatását. Az USA mezőgazdasági kutatószolgálata (ARS) besorolta a potenciális gyomirtók közé a biológiai erjesztéssel előállított ecet 5-10%-os oldatát.

almaecet Erről tájékoztatásul annyit, hogy számtalan ecet van a piacon, de még többfélét állíthatunk elő mi, magunk. Közös bennük az ecetsav-tartalom. A tömény ecetsav veszélyes, maró anyag. Étkezési célokra csak 5-10%-os (savanyításra 20%-os) hígításban használható a biológiai erjesztéssel előállított ecet. A biológiai, más néven erjesztett eceteket, alkoholt tartalmazó anyagokból (gyümölcs, bor, méz) állítják elő ecetsav-baktériumok segítségével. (Iparilag előállítanak faecetet és szintetikus ecetet is. Ezek azonban sem gyomirtásra, sem konyhai felhasználásra nem alkalmasak.)

Szabadföldi és üvegházi kísérletek alapján a közönséges libatop (Chenopodium alba), a muhar (Setaria faberi), a sárga mályva (Abutilon theophrasti), a disznóparéj (Amaranthus hybridus), a mezei aszat (Cirsium arvense) irtására kézi permetezéssel az 5-10%-os ecetoldatot alkalmazták. A gyomok két héten belül elpusztultak úgy, hogy a 10%-os oldat a gyomok 85%-át elpusztította, néhány százalékos újrakelés előfordult. Ugyanis a fejlett, öregebb növények ellen a magasabb koncentráció volt hatékonyabb, míg a zsenge növények az alacsonyabb koncentrációjú oldattal is eredményesen voltak irthatók.

Érdekes, hogy a legszívósabb gyomnövénynek számító mezei aszat volt a legérzékenyebb, már az 5%-os ecettel is teljesen, tehát 100%-os eredménnyel kipusztult.

 

almaecet

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d