Mielőtt őszbe fordul a nyár…

Pixabay

Mielőtt őszbe fordul a nyár, a termések betakarítása közben, a szomszédok szebb, másféle gyümölcseit, zöldségféléit nézegetve, eltűnődünk, vajon mit kéne változtatnunk eddigi módszereinken, hogy valami újat, mást is ki kéne még próbálnunk…

Ne dobjuk ki!

Ha megérett a bab, és szárával együtt felszedtük, még utószárításra van szüksége. Ezt a napsütötte folyosóra, vagy ponyvára terítve végezhetjük. Persze, éjszakára már be kell vinni, mert nagy a harmat, köd is jöhet, eshet is. Hiába, már ősz van. Az egészséges, üres hüvelyeket ne dobjuk ki! Forrázatuk menta, kecskeruta, vagy fekete áfonya levelével keverve, de magában is vércukorszint csökkentő hatású, tehát a cukorbetegek teaként fogyaszthatják.

őszbe fordulKedvenc rozmaringunk

Egyre népszerűbb, úgy is, mint fűszernövény. Sülteket illatosítanak levelével, de olajban áztatva reumatikus fájdalmakat, gyulladásokat csökkentő hatása is van. Ahol a kertben jól érzi magát, s télen-nyáron megél, ott azt is tudják, nagyobb fagyok idején hogyan kell szalmás, vagy más borítással védeni. A kintről a verandába, mérsékelten meleg folyosóra, szobába bevitt, cserepes bokor is jól áttelel. Nagyobb a gondja a panellakónak, aki – ha a kertben nyaraltatta, s gyönyörködött gyors növekedésében, levelei illatos szépségében – miután a túlszáraz, túl meleg lakásba bevitte, évről-évre látnia kell, hogyan hull le a levele, kopaszodnak fel az ágai. A tapasztalt virág-és növénykedvelők szerint az a növény viseli el a panel szárazságát és téli túlfűtött falait, amelyet ott dugványoznak, gyökereztetnek, tehát a növénynek eleve alkalmazkodnia kell e számára mostoha körülményekhez. Ezeket a példányokat nyaranta sem viszik ki a szabadba. Fűszernövényként, a konyhában nevelgetve pedig aligha azt várják, hogy naggyá bokrosodjék, mivel már zsenge korában lecsipegetik a gallyacskáit. És a konyhát többet szellőztetik, ott nincs is olyan meleg, mint a szobákban. Eddzük tehát körülményeinkhez, s ne mondjunk le róla!

Ne dobjuk kiZergeszarva

Itt-ott már feltűnik a nagyobb üzletekben, konzervként ez a különleges formájú termése miatt ördögszarvnak, kürtvirágnak is nevezett, pikáns ízű zöldségféle (latin nevén Proboscidea lousianica). Kifejezetten amerikai növény, a martíniafélék családjának 5 nemzetségéhez, mindössze 20 fajához tartozik. Elsősorban Észak-Amerikában termesztik. Heverő lágy szárú, egyéves, villás elágazású növény. Levelét, szárát sűrűn nyálkamirigyek borítják. Ezek a levéltetveket – ha megtámadnák a növényt – összegyűjtik és elpusztítják. Ezen kívül speciális kórokozója nálunk nincs. A fiatal, még nem fásodott, szarvként görbülő terméseket az uborkához hasonlóan lehet tartósítani és salátaként fogyasztani.

őszbe fordulDíszít is, gyógyít is

Kevés kertben találkozunk a birssel (Cydonia oblonga, dula podlhovastá), pedig igencsak szép fa vagy cserje. Levelei tojásdadok, eleinte molyhosak. Virágai gyönyörűek. Akár 2-3 méter magas fává neveljük, akár cserjének – tehát bokrosodni – hagyjuk, nagyon mutatós dísze lehet a kertnek. És rendkívül hasznos is. Ha már ősszel elültettük és megeredt, kevés gondozást igényel. Betegségek ritkábban támadják meg, mint a többi gyümölcsfát. Habár az utóbbi évekkel kapcsolatban ez már nem nagyon állítható. Szép, sötétzöld a lombja, májusban nyitja piros virágait. Ősszel citromsárga termései szinte virítanak. Igaz, hogy nyersen nem fogyasztható, de illatáért érdemes a gyümölcstálon tartani belőle télen is.

őszbe fordulMielőtt cserépbe kerül

Amatőr kertészkedőkkel szokott előfordulni, hogy a késő ősszel cserépbe vetett metélőhagyma magjától várják, ehetővé, metélhetővé bokrosodjék. Többször írtunk már arról, hogy a metélőhagymát – ahhoz, hogy télen bokrossá, cserépben hajtathatóvá váljék – tavasszal kell vetni kis csomókba, vagy sorokba szórtan. Az így megerősödött hagymacsomókat ősszel – a fagyok beállta előtt közvetlenül – ki kell ásni a földből, cserepezhető nagyságúra kell szétvágni (elég hozzá az ásó), s miután 4-6 hétig az eresz alatt, szellős helyen jól átfagyott, fűtetlen helyen kell tárolni. Cserepekbe ültetve a kívánt mennyiséget (kisebb családnak egy hétre elég egy cseréppel) fokozatosan egyre melegebb helyre visszük, mérsékelten öntözzük. Ezzel a téli hajtatási módszerrel aztán folyamatosan elláthatjuk családunkat a vitaminban gazdag metélőhagymával.

porehagyma- őszbe fordulA póréhagyma

Nyugodtan állíthatjuk, megéri az árát! Olyan gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, hogy étrendünkben állandóan szerepelnie kell. Nemcsak levesek ízesítőjeként, hanem főételként, de még jobb, ha nyersen, salátákba keverten fogyasztjuk. A kertészkedők, ha ilyenkor, ősszel egy kicsit több körültekintéssel gondozzák, egész télen frissen szedett póréhagymával láthatják el a konyhát. Arról már írtunk, hogy kétféle ültetési módját szokták alkalmazni. Vagy a barázdákba (tehát a föld szintjénél alacsonyabbra), vagy a rendes talajszinten, de mélyebbre ültetik, s ahogyan erősödik, nő, feltöltik. Minél magasabbra feltöltik körülötte a földet, annál hosszabb lesz a fehér szárrésze, tehát az értékesebb, többféle elkészítéssel fogyasztható része. A zöld (levélnek is nevezett) szárrésszel levesek ízesíthetők, s felaprítva, vagy töltve ezek is felhasználhatóak.

Ne dobjuk ki. Akinek több terem belőle, mint amennyire a családnak szüksége van, el is adhatja. Tényleg drága, kilójának ára egy euró körül mozog egész évben.

Mivel permetezzünk?

Az őszi napokban már kevesebbet gondolnak a növényvédelemre a kertészkedők, mint tavasszal, vagy nyáron. Pedig még védekezni kell a füstös szárnyú levéldarázs, a cilindrospóriás levélfoltosság ellen. Jelentős lombveszteséget okoznak ugyanis a füstös szárnyú levéldarázs lárvái, valamint a recés levélpoloska szívogatása. Ezek ellen használható a Bi 58, Sinoratox (O,1%), a cilindrospóriás levélfoltosság ellen Dithane M 25, Zineb, Ortgocid (0,2%) töménységű permetezésével.

őszbe fordulA póréhagymát az utóbbi években a póréhagyma-aknázólégy károsítja. Fóliás takarással, vagy 14 napos időközönként a Basudin  600 EW, Cyper 10 EM, Diazol 60 EC szerekkel védekezhetünk ellene.

A lehullott, fertőzött leveleket meg kell semmisíteni.

Ha elmulasztottuk volna a cseresznye és a meggy védelmét, a levélfoltosságot és lyukacsosodást előidéző gombabetegség ellen, még megtehetjük, nehogy a gomba átteleljen. Alkalmazhatjuk a Baycor 25 WP, Delan SC 750, Delan 700 WDG, Rubigan 12 EC, Dithane DG, Dithane NM 45, Novozir MN 80, Syllit 65 szereket. Száraz időben permetezzünk!

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d